Οι δηλώσεις των δύο πλευρών μετά τη συνάντηση, που κράτησε πάνω από μία ώρα, στο Μέγαρο Μαξίμου
Για μια ξεχωριστή μέρα έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεών του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμα ότι οι διμερείς σχέσεις γνώρισαν διακυμάνσεις, οι δύο χώρες όμως βαδίζουν σε ένα πιο ήρεμο μονοπάτι. «Οι διαφορές μας είναι γνωστές, αλλά πρέπει να αναζητούμε λύσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Η επόμενη φάση του πολιτικού διαλόγου, όταν οι συνθήκες ωριμάσουν, μπορεί να είναι η προσέγγιση για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, που, σύμφωνα με την Ελλάδα, συνιστά τη μόνη διαφορά που θα μπορούσε να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας, με πυξίδα πάντοτε το Διεθνές Δίκαιο και ειδικά το Δίκαιο της Θάλασσας, που αποτελεί τον πιο ασφαλή πλοηγό στη διευθέτηση των διεθνών διαφορών» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
«Ελλάδα και Τουρκία οφείλουμε να ζούμε ειρηνικά» είπε ο κ. Μητσοτάκης, «κι αν οι διάφορες δεν γεφυρώνονται, να μην προκαλούν εντάσεις και κρίσεις».
Τόνισε επίσης τη συνεργασία των δύο χωρών στο μεταναστευτικό, η οποία, όπως είπε, έχει φέρει σημαντική πρόοδο στην αντιμετώπιση τυ ζητήματος, ενώ αποδέχθηκε την πρόταση του Τούρκου προέδρου να επισκεφθεί την Άγκυρα την άνοιξη.
«Ευχαριστώ για την ευγενική υποδοχή. Επιθυμούμε να αναπτύξουμε κι άλλο τη θετική ώθηση που υπάρχει» απάντησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας ότι «δεν θα πρέπει να υπάρχει τόσο μεγάλο διάλειμμα στις επαφές μας. Να έχουμε μια φορά τον χρόνο μια συνάντηση θα ήταν πολύ καλό και για τις δύο χώρες».
Για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, είπε ότι «ζητήσαμε από τους υπουργούς να συζητήσουν με αποφασιστικό τρόπο. Ευχή είναι να επιλύσουμε τα προβλήματα με κοινές προσπάθειες, στο πλαίσιο ενός εποικοδομητικού διαλόγου και του διεθνούς δικαίου», ενώ στάθηκε και στο κλείσιμο του καταυλισμού του Λαυρίου.
«Είμαστε δύο γειτονικές χώρες που μοιραζόμαστε την ίδια θάαλσσα, τον ίδιο πολιτισμό… Φυσικό είναι να υπάρχουν προβλήματα ανάμεσα σε δύο χώρες, πόσο μάλλον ανάμεσα σε δύο αδέρφια» σχολίασε και συμπλήρωσε: «Το σημαντικό είναι η βούληση για επίλυσή τους».
«Θέλουμε το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας, θέλουμε να γίνουμε παράδειγμα σε όλο τον κόσμο με τα κοινά μας βήματα, δεν υπάρχει πρόβλημα τόσο μεγάλο που δεν μπορεί να επιλυθεί. Σας περιμένω στην Άγκυρα» κατέληξε, απευθυνόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό.
Απαντώντας, δε, σε αναφορά του Ταγίπ Ερντογάν για τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα και ρωμέικη κοινότητα στην Τουρκία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε ικανοποίηση για την υπογραφή συμφώνου φιλίας και συνεργασίας και σχολίασε: «Η Θράκη αποτελεί παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων, αγωνιζόμαστε να διασφαλίζουμε ίσες ευκαιρίες. Από τη Συνθήκη της Λωζάνης υπάρχει ο προσδιορισμός της μειονότητας ως μουσουλμανικής».