Αναζητούνται οι τομεάρχες που θα αντιπαρατεθούν με την κυβέρνηση
Συνεχίζεται το «εμφυλιοπολεμικό» κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη. Οι συνεργάτες του νέου προέδρου υποδεικνύουν τον δρόμο της εξόδου στην εσωκομματική αντιπολίτευση. Και όλα αυτά την ώρα που δημοσιεύθηκε η πρώτη μεγάλη πανελλαδική δημοσκόπηση μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, στο Action 24, από την Opinion Poll.
Σύμφωνα με την έρευνα κοινής γνώμης -που μετρά το Kasselakis effect-, όχι μόνο δεν δείχνει να «τσιμπάει» ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά κινείται στα ίδια και πιο κάτω ποσοστά, ενώ το ΠΑΣΟΚ είναι ελαφρώς ανεβασμένο. Η ΝΔ με 39,1% παραμένει αδιαφιλονίκητα μπροστά, χάνοντας μόλις 1,5 μονάδα από τα ποσοστά της στις εθνικές εκλογές, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται στο 17,3%.
Ταυτόχρονα, 7 στους 10 ερωτηθέντες βλέπουν τάσεις διάσπασης στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά την εκλογή Κασσελάκη.
Το κλίμα «αναχωρητισμού», που αποτυπώνει η μέτρηση, καθίσταται εμφανές στις δημόσιες δηλώσεις στελεχών τόσο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης όσο και των «προεδρικών», οι οποίοι «δείχνουν» την πόρτα εξόδου σε όσους διαφωνούν.
Παρά την έντονη εσωστρέφεια, ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης κρατά κλειστά τα χαρτιά του. Μάλιστα, το απόγευμα της Τετάρτης, σε βόλτα που έκανε στο Σύνταγμα μαζί με τον Σωκράτη Φάμελλο στο περίπτερο του υποψήφιου περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Ιωακειμίδη, αρνήθηκε να απαντήσει σε πολιτικά ερωτήματα, όπως για τις αλλαγές στο κόμμα, όχι όμως και στο… ποιο είναι το αγαπημένο του φαγητό
Τα πυρά πάνε κι έρχονται
Η Σία Αναγνωστοπούλου, η οποία στις εσωκομματικές εκλογές είχε ταχθεί στο πλευρό της Έφης Αχτσιόγλου, εκτόξευσε «καρφιά» προς τον Ευάγγελο Αποστολάκη, που μίλησε για κατάργηση των τάσεων, αλλά και προς τους συντρόφους της, λέγοντας ότι δεν γίνεται να μην υπάρχει σεβασμός στη λαϊκή εντολή. Για να προσθέσει: «Να καθίσουμε να σκεφτούμε τι έγινε, πώς έγινε. Γιατί ούτε μπορώ να δεχτώ ότι ο κύριος Κασσελάκης είναι το νέο […] όλο το team που τον πλαισιώνει είναι όλα τα παλιά και τα πολύ παλιά στελέχη. Αρα, αυτές οι διχοτομήσεις, που είναι εντελώς πλαστές, ότι έρχεται το νέο, δεν πρόκειται περί αυτού. Είναι προσχηματικές οι διακρίσεις. Έχουμε φτιάξει μεταφυσικές διακρίσεις».
Στην ίδια γραμμή και ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος σφυροκόπησε εκ νέου τη νέα ηγεσία, χαρακτηρίζοντας τον Στέφανο Κασσελάκη «κερασάκι στην τούρτα της μεγαλύτερης υπαρξιακής κρίσης του ΣΥΡΙΖΑ» (Real FM), κάνοντας λόγο για «στοιχεία, πια, μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ», ενώ άφησε σαφείς αιχμές για τους στενούς συνεργάτες του νέου προέδρου του κόμματος. «Ο κ. Πολάκης πόσο φρέσκο πρόσωπο είναι; Και στον λόγο του και στον τρόπο που πολιτεύεται… Ο κ. Αποστολάκης; Ο Γιώργος Τσίπρας, ο Νίκος Παππάς;».
Η νέα εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη, απάντησε δηκτικά στις δηλώσεις του Νίκου Φίλη που παρομοίασε τον Στέφανο Κασσελάκη με τον Μπέπε Γκρίλο και τον Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας πως «σύντροφοι παλαιότεροι από εμάς […] θα έπρεπε να δίνουν τον τόνο της κομματικής ωριμότητας. Αυτό προφανώς δεν συμβαίνει και όχι με ευθύνη του Στέφανου Κασσελάκη».
Από την πλευρά του, και ο βουλευτής Πέτρος Παππάς -από τη στενή ομάδα του νέου προέδρου- έδειξε την έξοδο:
«Όταν κάποιος δεν εκφράζεται από τον πρόεδρο του κόμματος και τις πολιτικές που επέλεξε η βάση του κόμματος, τότε και ο ίδιος λέει πως δεν ανήκει σε αυτό το κόμμα» σημείωσε σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ, για να προσθέσει: «Κάποια λίγα στελέχη μπορεί να θεωρούν ότι δεν τους χωράει αυτό το νέο εγχείρημα και να πιστεύουν ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν, ότι δεν τους αφορά αυτή η διαδικασία αναγέννησης και αναδιοργάνωσης της σύγχρονης Αριστεράς, όπως λέει και ο Στέφανος Κασσελάκης. Αν αυτό δεν τους αφορά, θα επιλέξουν προφανώς και οι ίδιοι να φύγουν από αυτό. Δεν θεωρώ ότι θα είναι αριθμητικά ένας ικανός αριθμός».
Σε αναμονή της σύνθεσης του παζλ των τομεαρχών
Το σχήμα των τομεαρχών που θα αντιπαρατεθούν με την κυβέρνηση φαίνεται να προσπαθεί να συνθέσει ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, στο πλαίσιο των αλλαγών και αναδιατάξεων που έχει ξεκινήσει από την κοινοβουλευτική ομάδα.
Έτσι ο ναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης θεωρείται ότι θα αναλάβει τον τομέα Άμυνας, η Ρένα Δούρου είναι πολύ πιθανό να αναλάβει τον τομέα Εξωτερικών (συναντήθηκε χθες μαζί της στη Βουλή ο Στέφανος Κασσελάκης), ο Χάρης Μαμουλάκης ακούγεται για τον τομέα Υποδομών, το όνομα της Αθηνάς Λινού «παίζει» για τον τομέα Υγείας, ο Παύλος Πολάκης φαίνεται πως έχει «κατοχυρωμένο» τον τομέα Διαφάνειας στον οποίο θεωρείται ότι έχει σημαντική συμβολή όλη την προηγούμενη τετραετία.
Σε ό,τι αφορά τον Παύλο Πολάκη μένει να ξεκαθαριστεί αν τελικώς θα αναλάβει παράλληλα και έναν πιο ενισχυμένο και ευρύ ρόλο, αφού τα τελευταία εικοσιτετράωρα γίνεται λόγος για το ενδεχόμενο να αναλάβει συντονιστής των τομεαρχών. Το θέμα μέχρι χθες φαινόταν να μην έχει καταλήξει καθώς εκτιμάται ότι ο νέος πρόεδρος και οι συνεργάτες του ζυγίζουν το στίγμα αν η παρουσία του «συγκρουσιακού» βουλευτή Χανίων σε ένα τέτοιο πόστο εξυπηρετεί τη συνοχή της κοινοβουλευτικής ομάδας.
Από την άλλη φαίνεται να διερευνώνται και οι δυνατότητες για ανοίγματα στην πλευρά των ηττημένων πχ είτε με την έννοια της διατήρησης του Νάσου Ηλιόπουλου στη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου είτε της παραμονής του Αλέξη Χαρίτση στη θέση του τομεάρχη Ανάπτυξης.
Σε εκκρεμότητα είναι και το τι θα γίνει με τη θέση του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής ομάδας, στην οποία μπορεί να μετακινηθεί η Θεοδώρα Τζάκρη αφήνοντας τη θέση της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου, διαφορετικά δεν αποκλείεται να παραμείνει ο Διονύσης Καλαματιανός.
Υπενθυμίζεται πως στις θέσεις τους συνεχίζουν ο Σωκράτης Φάμελλος, επικεφαλής της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ και η Όλγα Γεροβασίλη, Δ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής.
Όταν συμπληρωθεί το παζλ των τομεαρχών και των λοιπών θέσεων που θα αποτυπώσουν τη νέα λειτουργία της κοινοβουλευτικής ομάδας, πιθανόν να υπάρξουν νεότερα και το πότε θα συνεδριάσει.
Κατά τα λοιπά ο Στέφανος Κασσελάκης, συνεχίζει με επαφές και περιοδείες και με βασικό ορμητήριο τη Βουλή και όχι την Κουμουνδούρου.