Σε τι ελπίζουν Λάζαρος Κυρίζογλου και Χάρης Δούκας
Ποιος θα είναι ο νέος πρόεδρος της ΚΕΔΕ; Πόσοι θα είναι τελικά οι υποψήφιοι; Τα ερωτήματα αυτά θα απαντηθούν προς τα τέλη Φεβρουαρίου, όταν οι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης εκλέξουν το προεδρείο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.
Οι σίγουροι 2 υποψήφιοι για την προεδρία του κορυφαίου θεσμικού, συλλογικού οργάνου εκπροσώπησης της αυτοδιοίκησης είναι ο νυν πρόεδρος και Δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου και ο νέος δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας. Ο μεν πρώτος με περίσσια αυτοδιοικητική εμπειρία εκλέχθηκε από τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών σε δήμο με κεντροαριστερό μάλιστα προσανατολισμό με ποσοστό πέριξ του 80% και για 6η(!) συνεχόμενη φορά, ο δε δεύτερος μπορεί να ηττήθηκε με διαφορά από τον Κώστα Μπακογιάννη στο πρώτο γύρο των εκλογών του περασμένου Οκτωβρίου αλλά το σύστημα εκλογής τον ευνόησε στον δεύτερο γύρο και εκλέχθηκε Δήμαρχος Αθηναίων.
Ο Λάζαρος Κυρίζογλου μετά την υπουργοποίηση του Δημήτρη Παπαστεργίου και στις εκλογές του ΔΣ της ΚΕΔΕ αναδείχθηκε ως νέος πρόεδρος της. Ίσως για πρώτη φορά στην ιστορία της ΚΕΔΕ, ο πρόεδρος ψηφίστηκε από όλα τα μέλη του ΔΣ γεγονός που φανερώνει ότι οι αυτοδιοικητικοί λειτουργούν με κριτήρια επιπλέον των κομματικών. Ο Πρόεδρος Κυρίζογλου έλαβε επίσης ψήφο εμπιστοσύνης επίσημα από την Νέα Δημοκρατία για τις προσεχείς εκλογές της ΚΕΔΕ.
Από την άλλη μεριά η υποψηφιότητα Χάρη Δούκα, ενός νεοεκλεγόμενου δημάρχου που θα δοκιμαστεί στα επόμενα 5 χρόνια στο γεμάτο προκλήσεων πεδίο του δήμου Αθηναίων. Ένας νέος αυτοδιοικητικός, θα κληθεί να διοικήσει τον μεγαλύτερο σε πληθυσμό δήμο της χώρας όπου έμπειρα στελέχη της αυτοδιοίκησης λένε πως ένα 24ωρο καθημερινά και δεν αρκεί για τις απαιτήσεις του δήμου. Η υποψηφιότητα του για την προεδρεία της ΚΕΔΕ και σε περίπτωση εκλογής του, αναμφίβολα θα του δημιουργήσει ειδικό φόρτο εργασίας και πίεσης καθώς πέραν του Δήμου Αθηναίων θα κληθεί να υπηρετεί τα συμφέροντα και άλλων 331 δήμων της χώρας.
Διαφορετική προσέγγιση
Ήδη Λάζαρος Κυρίζογλου και Χάρης Δούκας έδωσαν το στίγμα των προθέσεων τους. Όταν ο Χάρης Δούκας δηλώνει «Όσοι στέκονται με αντιλήψεις υποταγής δίπλα στην κεντρική, συγκεντρωτική εξουσία, δεν θέλουν και δεν μπορούν να διεκδικήσουν τις αλλαγές που απαιτούνται για να ανταποκριθούμε στο έργο μας. Αυτές επιτάσσουν ένα νέο, δυνατό αυτοδιοικητικό κίνημα, απαλλαγμένο από κομματικές μονομέρειες, που θα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα απόψεων και θα σπάει στεγανά» σημαίνει πιθανότατα πρόθεση σύγκρουσης με την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία με όποια αποτελέσματα μπορεί να έχει αυτό σε τοπικό επίπεδο.
Στην αντίπερα όχθη ο Λάζαρος Κυρίζογλου δηλώνει «Όσοι έχουμε υπηρετήσει τα προηγούμενα χρόνια από θέσεις ευθύνης την Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού, γνωρίζουμε καλά πως η μεγάλη δύναμη του θεσμού μας, είναι η ενότητά μας. Είναι η κοινή μας αντίληψη πως υπηρετούμε τις ανάγκες των πολιτών των τοπικών μας κοινωνιών, κι όχι την αγωνιώδη προσπάθεια προσωπικής ανέλιξης κάποιων προσώπων, ή την πολιτική επιβίωση κομμάτων, που μοναδικό στόχο έχουν να καταμετρήσουν πρόσκαιρα, την όποια τους επιρροή.
Εμείς πιστεύουμε πως αντίπαλοί μας διαχρονικά δεν είναι οι αιρετοί εκπρόσωποι του θεσμού μας, τους οποίους τιμούμε ειλικρινά πάνω από κόμματα και παρατάξεις, αλλά τα πρόσωπα και οι αντιλήψεις που δεν θέλουν τους Δήμους μας λειτουργικά αυτόνομους και οικονομικά ανεξάρτητους. Είναι όσοι δεν θέλουν τη λειτουργία ενός σύγχρονου, αποκεντρωμένου κι αποτελεσματικού Κράτους, με ξεκάθαρους ρόλους και διασφαλισμένους πόρους, σε όλες τις βαθμίδες διοίκησής του. Είναι όσοι έχουν κατά καιρούς εμφανιστεί ως “κομήτες” και “μαθητευόμενοι μάγοι” στην αυτοδιοίκηση, χρησιμοποιώντας την απλά ως σκαλοπάτι για την μεταπήδησή τους στη συνέχεια, στην κεντρική πολιτική σκηνή»
Αμφότεροι συμφωνούν πως η αυτοδιοίκηση χρειάζεται μεταρρύθμιση. Και ποιος θα μπορούσε να διαφωνήσει με αυτό άλλωστε. Ήδη με την σημερινή της διοίκηση η ΚΕΔΕ πέτυχε να γίνει ο «οδηγός» της κεντρικής εξουσίας στο νέο κώδικα των Δήμων και συνδιαμορφωτής μπορεί κανείς να ισχυριστεί. Η διοίκηση της ΚΕΔΕ κατόρθωσε επίσης να αλλάξει τον εκλογικό νόμο και τον τρόπο εκλογής των δημοτικών αρχών, ενώ άλλαξε και τον τρόπο κατανομής των ΚΑΠ με αύξηση των χρημάτων για τους μειονεκτικούς δήμους χωρίς να μειωθούν στους υπόλοιπους. Η ΚΕΔΕ με την πίεση που άσκησε πέτυχε την μετάθεση για το τέλος του χρόνου της όποιας μεταρρύθμισης επιχείρησε το κράτος για τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης – άρδευσης και αφού θα έχει καταθέσει ένα ολιστικό σχέδιο διαχείρισης των υδάτων προς διαβούλευση με την κυβέρνηση. Σημαντικό επίσης και ένδειξη των διεκδικητικών προθέσεων της ΚΕΔΕ, η προσφυγή στο ΣτΕ κατά του τέλους ταφής που αν ισχύσει «γονατίζει» οικονομικά τους Δήμους.
Οι άγνωστοι Χ
Δυο κρίσιμοι παράγοντες αναμένεται να διαδραματίσουν το δικό τους ρόλο στις εκλογές της ΚΕΔΕ. Μπορεί ο Κώστας Ζαχαριάδης να στηρίζει τον Χάρη Δούκα, όμως τυχόν κοινό ψηφοδέλτιο μπορεί να σημάνει την μη εκλογή στο ΔΣ της ΚΕΔΕ υποψηφίων φίλα προσκείμενων στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού οι Δήμαρχοι που ιδεολογικά είναι κοντά στο ΠΑΣΟΚ υπερτερούν κατά πολύ. Δεν αποκλείεται σύμφωνα με πληροφορίες ο ΣΥΡΙΖΑ να πορευτεί με δικό του ψηφοδέλτιο για να έχει περισσότερες πιθανότητες εκλογής στο ΔΣ της ΚΕΔΕ προσώπων που ανήκουν στον ιδεολογικό του χώρο.
Άγνωστο επίσης παραμένει αν ο Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάντος και η παράταξη του τελικά κατέβουν αυτόνομα στις εκλογές της ΚΕΔΕ. Τουλάχιστον 20 Δήμαρχοι έχουν υπογράψει την διακήρυξη της παράταξης και η απόφαση αναμένεται μετά το νέο έτος.