Σοβαρές καταγγελίες από τον πρώην αντιδήμαρχο Πολιτισμού στη Χίο
Σε μια συνέντευξη-ποταμό στο Politischios.gr, ο πρώην Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Χίου, Γιάννης Αμέντας, προέβη σε σοβαρές καταγγελίες κατά της δημοτικής αρχής του Δημάρχου Γιάννη Μαλαφή, θέτοντας στο προσκήνιο ζητήματα διαφάνειας, υπονόμευσης και πολιτικής διαχείρισης. Οι δηλώσεις του κ. Αμέντα αναδεικνύουν μια σειρά από προβλήματα που φαίνεται να πλήττουν τη λειτουργία του Δήμου, αλλά και την εξέλιξη βασικών πολιτιστικών πρωτοβουλιών στο νησί.
Οι δηλώσεις του, που συνδυάζουν κριτική και αναλυτική επισκόπηση της θητείας του, αναδεικνύουν σοβαρά ζητήματα που αφορούν την πολιτική λειτουργία, τη διαφάνεια και την προώθηση του πολιτισμού στο νησί.
Ένας χρόνος αντιδημαρχίας – Φιλότιμες προσπάθειες υπό περιορισμούς
Ο κ. Αμέντας, αναλύοντας τον έναν χρόνο θητείας του, επεσήμανε τη δυσκολία υλοποίησης σημαντικών έργων σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, τονίζοντας παράλληλα την έλλειψη ευκαιριών για στρατηγικό σχεδιασμό. «Ο πρώτος χρόνος στη διοίκηση ενός τέτοιου τομέα είναι αναγκαστικά περίοδος προσαρμογής και κατανόησης των εσωτερικών διαδικασιών. Παρά τις δυσκολίες, με τη συνδρομή συνεργατών και υπαλλήλων, καταφέραμε να δρομολογήσουμε ορισμένα έργα, όπως την αποκατάσταση του Κάστρου της Χίου και τη λειτουργία της Πινακοθήκης», σημείωσε.
Η κριτική του στράφηκε στον περιορισμένο προϋπολογισμό, τον οποίο χαρακτήρισε αναιμικό για έναν τόσο απαιτητικό τομέα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε, ο ετήσιος προϋπολογισμός ανήλθε στα 160.000 ευρώ, ποσό το οποίο χαρακτήρισε ανεπαρκές για την υποστήριξη ουσιαστικών πολιτιστικών δράσεων.
Παρεμβάσεις και υπονόμευση από εξωθεσμικούς παράγοντες
Αναδεικνύοντας ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό ζήτημα, ο κ. Αμέντας αναφέρθηκε σε παρεμβάσεις εξωθεσμικών παραγόντων, οι οποίες, όπως υποστήριξε, υπονόμευσαν την εύρυθμη λειτουργία της αντιδημαρχίας. «Υπήρξαν άτομα που εμφανίστηκαν ως υποστηρικτές μου, αλλά στην πορεία αποδείχθηκαν παράγοντες καθυστέρησης και σύγχυσης, ειδικά στο έργο της Πινακοθήκης. Δίνονταν κατευθύνσεις που δεν είχαν καμία θεσμική αιτιολογία, προκαλώντας σημαντικές καθυστερήσεις», τόνισε.
Αναφερόμενος σε συγκεκριμένο άτομο, το οποίο απέφυγε να κατονομάσει, δήλωσε ότι ο ρόλος του φαινόταν να είχε την έγκριση της δημοτικής αρχής. «Το συγκεκριμένο πρόσωπο είχε επιβληθεί στη λειτουργία της αντιδημαρχίας από τη δημοτική αρχή, παρακάμπτοντας τη δική μου θέση ως υπεύθυνου», ανέφερε, προσθέτοντας ότι ο ίδιος είχε ενημερώσει σχετικά τον Δήμαρχο από τον Σεπτέμβριο, χωρίς όμως να υπάρξει κάποια αντίδραση.
Πολιτικές αντιθέσεις – Έλλειψη συνεργασίας
Πέρα από τις παρεμβάσεις εξωθεσμικών, ο κ. Αμέντας έκανε λόγο για σημαντικές πολιτικές διαφορές που συνέβαλαν στη δημιουργία ενός κλίματος αποξένωσης. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στα θέματα των ανταποδοτικών τελών και του αντιμονίου, τονίζοντας ότι οι διαφωνίες αυτές τον οδήγησαν σε αποχή από κρίσιμες συνεδριάσεις. «Υπήρχαν πολιτικές αποφάσεις στις οποίες διαφωνούσα κάθετα. Θεωρώ ότι σε ορισμένα ζητήματα δεν υπήρξε ο απαιτούμενος διάλογος και συνεννόηση», δήλωσε.
Ο ίδιος χαρακτήρισε το κλίμα εντός της δημοτικής αρχής υπονομευτικό, σημειώνοντας ότι παρατηρούσε ενέργειες που στόχευαν στην αποδυνάμωση της θέσης του. «Υπήρχε μια διάθεση υπονόμευσης, η οποία έγινε ιδιαίτερα εμφανής τους τελευταίους μήνες της θητείας μου», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος και σε δεύτερο άτομο εντός της δημοτικής αρχής.
Παρά τις δυσκολίες και την απογοήτευση, ο κ. Αμέντας δήλωσε αποφασισμένος να συνεχίσει την πολιτική του πορεία ως δημοτικός σύμβουλος. «Όταν οι πολίτες σε τιμούν με την ψήφο τους, έχεις την υποχρέωση να παραμένεις ενεργός. Δεν μπορώ να αποχωρήσω από τη θέση μου, καθώς αυτό θα ήταν άδικο προς όσους με εμπιστεύθηκαν», τόνισε, υπογραμμίζοντας τη σημασία της εκπροσώπησης των δημοτών.