Διεκδίκησαν, πάλεψαν και, τελικά, κατάφεραν να λάβουν στήριξη από το δημοτικό συμβούλιο Ηρακλείου τόσο οι 135 συμβασιούχοι εργαζόμενοι του δήμου όσο και οι 29 παλαιότεροι συμβασιούχοι, οι οποίοι από τις 31 Μαΐου έχουν απομακρυνθεί από τις θέσεις τους.
Ένταση και αναστάτωση επικράτησε, ωστόσο, στο Σώμα κατά τη διαδικασία σύνταξης του κειμένου, το απόγευμα της Δευτέρας, ενώ οι νομικοί εκπρόσωποι των συμβασιούχων κατάφεραν να βρουν τη “χρυσή” τομή που ικανοποιεί όλες τις παρατάξεις κι έτσι, το νέο κείμενο να εγκριθεί ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο.
Έπειτα από σειρά διαβουλεύσεων και πολλά “γράψε-σβήσε”, το τελικό κείμενο του δημοτικού συμβουλίου Ηρακλείου προς τους συμβασιούχους (παλαιότερους και όσους βρίσκονται στην εργασία τους) διαμορφώθηκε ως εξής:
«Αναγνωρίζεται η άμεση και επιτακτική ανάγκη παραμονής στις θέσεις εργασίας τους προς εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, καθώς υπάρχουν αυξημένες ανάγκες λόγω τουριστικής περιόδου που διανύουμε και βέβαια της αδυναμίας πρόσληψης προσωπικού λόγω των αλλεπάλληλων εκλογών».
Παράταση στις συμβάσεις μέχρι 15 Ιουλίου
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με απόφαση από τη Γενική Γραμματεία Απασχόλησης, παρατείνεται η ισχύς των συμβάσεων των εργαζομένων μέχρι τις 15 Ιουλίου, στο πλαίσιο της δράσης κατάρτισης των εργαζομένων.
Σε ό,τι αφορά στον Δήμο Ηρακλείου, η ως άνω απόφαση αφορά στους 135 συμβασιούχους εργαζόμενους, των οποίων οι συμβάσεις έληγαν στα τέλη του τρέχοντος μήνα.
Οι συμβάσεις παρατάθηκαν, ωστόσο οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε προγράμματα κατάρτισης, όπως ορίζει η απόφαση που ελήφθη από την υπηρεσιακή κυβέρνηση.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το cretalive, οι νομικοί εκπρόσωποι των 135 συμβασιούχων που εργάζονται μέσω κοινωφελών προγραμμάτων σε διάφορες υπηρεσίες του δήμου, Ευτυχία Κατσαρού-Πετράκη και Ρήγας Κωνσταντίνος Πετράκης, ζήτησαν από το Σώμα να «αναγνωρίσει την ανάγκη προσωρινής παραμονής στην εργασία τους μέχρι το τέλος των αυτοδιοικητικών εκλογών», ενώ ταυτόχρονα συμπλήρωσαν: «να αποτυπωθεί στην απόφαση πριν αρχίσουν να φεύγουν οι εργαζόμενοι που πήραν μία μικρή παράταση για κατάρτιση σε κοινωφελή προγράμματα».
Από την πλευρά του, ο δικηγόρος κ. Μανώλης Πιταροκοίλης, ο οποίος εκπροσωπεί νομικά 29 συμβασιούχους που απομακρύνθηκαν από την εργασία τους στις 31.5.2023, ανέφερε ότι «επιθυμούμε τη διόρθωση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου ώστε να εξυπηρετηθούν οι άνθρωποι και ο δικαστής να το ερμηνεύσει ορθότερα».
Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν τόσο ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου κ. Στέλιος Βοργιάς όσο και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Καθαριότητας στον Δήμο Ηρακλείου κ. Μιχάλης Καρασάββας.
Κατά την δραματική του εισήγηση, ο Στέλιος Βοργιάς υπενθύμισε ότι «στο άκουσμα της απορριπτικής απόφασης ένας άνθρωπος έπεσε από τον 5ο όροφο. Το λέω για να καταλάβετε τη βαρύτητα αυτού που ζητάμε και ότι δεν απορρέει ποινικές ευθύνες ή παράβαση καθήκοντος. Γνωρίζουμε ότι για την κατάσταση ευθύνεται το πολιτικό σύστημα. Ζητάμε πίστωση χρόνου μέχρι να έρθει η νέα κυβέρνηση για να το παλέψουμε και να πάψουν αυτοί οι άνθρωποι να βρίσκονται σε ομηρία».
Σε αυτό το σημείο ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός υπογράμμισε ότι «οι δικηγόροι είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν τον νόμο και κανείς δεν μπορεί να τους υποχρεώσει να πράξουν το αντίθετο».
Η Ευτυχία Κατσαρού, ως εκπρόσωπος των 135 συμβασιούχων, αντέτεινε ότι «προφανώς η νομική υπηρεσία εφαρμόζει τους νόμους αλλά θα έπρεπε να ξεχωρίζει το δημόσιο συμφέρον από το συμφέρον του δήμου. Μιλάμε για χήρες και ορφανά καθώς και για ανθρώπους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης των 600 ευρώ».
Ο Γιάννης Κουράκης τόνισε: «Αναγνωρίζουμε την ανάγκη να παραμείνουν οι εργαζόμενοι στις θέσεις τους και εάν αυτό ενέχει ποινικές ευθύνες, δέχομαι να διωχθώ ποινικά. Θα ψηφίσουμε τη διατύπωση που επιθυμούν οι εργαζόμενοι κι ας πάρει το δικαστήριο την απόφαση».
Ο Ηλίας Λυγερός σημείωσε: «Υπάρχει έστω κι ένας σύμβουλος που να μην αναγνωρίζει ότι οι συμβασιούχοι είναι απαραίτητοι για να λειτουργεί απρόσκοπτα η δημοτική μηχανή; Το πρόβλημα στο δήμο είναι οικονομικό και κοινωνικό. Να διεκδικήσουμε χρήματα από τον κρατικό κορβανά».
Ο Γιώργος Σισαμάκης υπογράμμισε ότι «η πρόθεση να στηριχθούν οι εργαζόμενοι είναι δεδομένη και καλύπτει πλήρως τις όποιες γκρίζες ζώνες».
Ο Δημήτρης Βρύσαλης είπε πως «θα πρέπει πολλά πράγματα να ειπωθούν με το όνομα τους για να μην κοροϊδευόμαστε. Γιατί υπάρχουν συμβασιούχοι τόσα χρόνια στο δημόσιο; Γιατί είναι παράνομο να κρατιούνται όμηροι οι εργαζόμενοι; Δεν έχουμε νομικό φόβο να μας πάνε στα δικαστηρια διότι χωρίς εργαζόμενους δεν λειτουργούν οι υπηρεσίες του δήμου».
Ο Ευριπίδης Κουκιαδάκης ανέφερε ότι «εάν η προηγούμενη απόφαση είχε γραφεί σωστά δεν θα συζητούσαμε απόψε. Η διατύπωση της απόφασης δεν ήταν στο πλαίσιο της δικής μας αποφάσεως. Οι ανάγκες της πόλης είναι διαρκείς. Η διατύπωση δεν βάζει σε κανένα κίνδυνο διώξεων. Διώχνουμε τους ανθρώπους απόψε διότι τους βάζουμε ημερομηνία λήξης. Δεν έχει δικαίωμα η κυβέρνηση στα ανταποδοτικά τέλη να θέσει περιορισμούς στις προσλήψεις. Να πούμε ότι τους έχουμε απόλυτη ανάγκη μόνιμους και με κανόνες».
Ο Νίκος Αγγελάκης είπε: «Να αφήσουμε έναν υπαινιγμό, μια παρότρυνση, προς την κυβέρνηση να μείνουν στη θέση τους οι εργαζόμενοι. Το πρόβλημα δεν υπάρχει μόνο στο Ηράκλειο αλλά σε όλη την Ελλάδα».
Η Δέσποινα Συγγελάκη τόνισε ότι «πρέπει να υπηρετούμε το δημόσιο συμφέρον. Αυτό είπαμε και την προηγούμενη φορά. Τον Μάρτιο είχαμε πάρει ανάλογη απόφαση ανεξάρτητα ότι δεν ευδοκίμησε στο δικαστήριο. Ας αναλάβουμε τις ευθύνες μας και θα κρίνουν τα δικαστήρια».
Ο Μιχάλης Κασαπάκης τόνισε: «Πώς θα νομοθετήσει η οποιαδήποτε κυβέρνηση μετατροπή των συμβάσεων όταν τις απαγορεύει το Σύνταγμα. Δικαιώθηκαν επειδή θα δουλέψουν μέχρι το Σεπτέμβρη; Πρέπει να παλέψουμε για να έρθει νίκη. Να ψηφίσουμε αυτό που θέλουν αλλά αυταπάτες να μην έχουμε ούτε εμείς ούτε οι εργαζόμενοι».