Πολιτική δημοσκόπηση της GPO σε συνεργασία με την ηλεκτρονική εφημερίδα Larissapress
Με την παρούσα πολιτική δημοσκόπηση η GPO σε συνεργασία με την ηλεκτρονική εφημερίδα Larissapress εγκαινιάζει το Αυτοδιοικητικό Βαρόμετρο της Θεσσαλίας με σκοπό την καταγραφή και αποτύπωση των απόψεων, των στάσεων και των αντιλήψεων των πολιτών της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας αλλά και ολόκληρης της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Η ερευνητική χαρτογράφηση των προβλημάτων και των ανησυχιών που απασχολούν την καθημερινότητα των κατοίκων, σε συνδυασμό με την αξιολόγηση των εφαρμοζόμενων πολιτικών αλλά και των πρωταγωνιστών θα παράγει σε τακτά χρονικά διαστήματα μια ολοκληρωμένη αποτύπωση των τάσεων που συγκροτούν την πολιτική και αυτοδιοικητική φυσιογνωμία της περιοχής.Σε αυτή την πρώτη μας έρευνα επιχειρήσαμε να καταγράψουμε τον αντίκτυπο της εκλογικής επικράτησης του Δημήτρη Κουρέτα, καθώς επίσης και τις ανακατατάξεις που έχει δημιουργήσει η ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Ξεκινήσαμε καταγράφοντας τα σημαντικότερα προβλήματα τα οποία παρουσιάζονται τόσο συνολικά όσο και σε επίπεδο νομών.
Η καλπάζουσα ακρίβεια σε ποσοστό 81,2% αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα ζητούμενο και για τους κατοίκους της Θεσσαλίας, όπως ακριβώς συμβαίνει και σε πανελλαδικό επίπεδο. Στη δεύτερη θέση με ποσοστό 74,8% εμφανίζεται το ζήτημα της αποκατάστασης των ζημιών από τις πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου, ποσοστό που εκτοξεύεται στο 96,9% στο νομό Καρδίτσας που δέχτηκε το ισχυρότερο χτύπημα, την στιγμή που οι πληγέντες βλέπουν τη διαδικασία των αποζημιώσεων να προχωρά με αργούς ρυθμούς. Η έρευνα διεξήχθη εν μέσω των αγροτικών κινητοποιήσεων, γεγονός που φέρνει στην τρίτη θέση το αγροτικό με 46,4%, ένα ζήτημα που, ούτως ή άλλως, είναι κομβικής σημασίας για την τοπική οικονομία.
Στο πολιτικό σκέλος της δημοσκόπησης, η εκλογή του κ. Κουρέτα στη θέση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας αντιμετωπίζεται ως ένα θετικό γεγονός από το 74,2% των συμμετεχόντων στην έρευνα, ποσοστό ιδιαιτέρως υψηλό με οριζόντια διείσδυση σε όλες τις δημογραφικές, κοινωνικές και πολιτικές ομάδες του πληθυσμού.
Συγκεκριμένα, εκτός των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 95% και του ΣΥΡΙΖΑ με 88,3%, η εκλογή Κουρέτα αντιμετωπίζεται θετικά από την πλειοψηφία και των ψηφοφόρων της ΝΔ με 67% αλλά και του ΚΚΕ με 79%.
Πλειοψηφικές είναι επίσης οι θετικές απόψεις για το νέο Περιφερειάρχη και στους τέσσερις νομούς με το υψηλότερο ποσοστό να καταγράφεται στη Μαγνησία με 80,4%, ενώ ακολουθούν τα Τρίκαλα με 79,6%, ο νομός Καρδίτσας με 75% και ο νομός Λάρισας με 66,6%. Οριζόντια είναι επίσης η αποδοχή του κ. Κουρέτα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες του εξεταζόμενου πληθυσμού.
Η θετική ανταπόκριση για το νέο περιφερειάρχη εδράζεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι:
– το 79,9% συμφωνεί με τις προγραμματικές του θέσεις για την αναπτυξιακή προοπτική της Θεσσαλίας
– το 74,4% ασπάζεται τις διακηρύξεις του για την ανασυγκρότηση του παραγωγικού μοντέλου
– το 74,8% συμφωνεί με τις θέσεις του για την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής
– ενώ το 78,3% στηρίζει τις ενέργειες του για την αποκατάσταση των ζημιών στη Θεσσαλία
Επιπλέον περισσότεροι από 8 στους 10 πολίτες, ποσοστό 82,9%, θεωρούν ότι ο νέος Περιφερειάρχης γνωρίζει τα προβλήματα της περιοχής, με το 72,8% να πιστεύει ότι μπορεί και να δώσει λύσεις σε αυτά.