Τι ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ στην ενημερωτική διημερίδα για τους νέους δημάρχους Αττικής και Πελοποννήσου
«Στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται και επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών των τοπικών μας κοινωνιών, ΚΕΔΕ και η πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση αναζητούν τρόπους και μέσα που θα επιτρέψουν στους δήμους να μετατραπούν σε βιώσιμους, σύγχρονους, πράσινους και ψηφιακούς. Ως εκ τούτου κρίνουμε σκόπιμο να βγούμε μπροστά και να απαιτήσουμε μια ουσιαστική μεταρρύθμιση, θεωρώντας επιτακτική την αλλαγή του μοντέλου οργάνωσης της λειτουργίας του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης».
Με το παραπάνω μήνυμα καλωσόρισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου τους νέους δημάρχους των δήμων Αττικής και Πελοποννήσου στην τέταρτη, από τις έξι, ενημερωτικές διημερίδες που διοργανώνει η ΚΕΔΕ σε συνεργασία με την ΕΕΤΑΑ.
«Διεκδικούμε, συνέχισε ο κ. Κυρίζογλου, πόρους για να ασκήσουμε τις αρμοδιότητές μας και να ανταποκριθούμε με επάρκεια και αποτελεσματικότητα στις σημερινές αλλά και μελλοντικές κρίσεις, δημιουργώντας ένα αποτελεσματικό δίκτυ κοινωνικής προστασίας για τις ευπαθείς ομάδες συμπολιτών μας. Είμαστε πρωταγωνιστές στην εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής και κλιματικής κρίσης.
Οι διεκδικήσεις μας είναι δίκαιες και διαχρονικές και υπηρετούν το μακροπρόθεσμο συμφέρον της ελληνικής κοινωνίας.
Η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού ενωμένη, στο επόμενο διάστημα θα επιδιώξουμε μέσα από τις συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της χώρας, τον Πρωθυπουργό, αλλά και τις ηγεσίες όλων των πολιτικών κομμάτων, να προωθήσουμε τις κοινές μας θέσεις».
Αναστολή της επιβολής τέλους ταφής απορριμμάτων στους δήμους
Όσον αφορά τα ζητήματα που αφορούν την ενέργεια και το περιβάλλον, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ζήτησε την αναστολή της επιβολής του τέλους ταφής.
«Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε, αν δεν εισακουστεί η πρότασή μας, θα εφαρμόσουμε την ήδη ειλημμένη απόφαση της ΚΕΔΕ για δικαστική προσβολή του. Ταυτόχρονα όμως στο επόμενο ΔΣ της ΚΕΔΕ 13.12.2023 θα λάβουμε απόφαση-πρόταση προς την Κυβέρνηση για επιστροφή των ποσών που συγκεντρώνονται από τον ΕΟΑν εντός του 2024 με τη μορφή προμηθειών κάδων, απορριμματοφόρων και εν γένει αναγκών των δήμων και όχι να αναμένουμε πότε ο υπουργός θα μας αποδώσει αυτά τα ποσά». Παράλληλα ζήτησε τη συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού στο σχεδιασμό της επόμενης μέρας όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων».
Αναφερόμενος στις προτεραιότητες της πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης ο κ. Κυρίζογλου περιέγραψε τις εξής:
Αναβάθμιση της καταστατικής θέσης του αιρετού προσωπικού της (οικονομικά και ποινικά), ενίσχυση της οικονομικής και διοικητικής αυτοτέλειας των Δήμων, ένα νέο αποκεντρωμένο μοντέλο διοίκησης του κράτους, με ανακατανομή και ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων, άμεση ενίσχυση των Δήμων, με νέο προσωπικό υψηλών δεξιοτήτων, περαιτέρω προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού, μέσα από τη προώθηση του μοντέλου λειτουργίας των “έξυπνων πόλεων, αποκλειστική αρμοδιότητα των Δήμων στα ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση και αξιοποίηση των απορριμμάτων, καθώς και την αναστολή επιβολής του τέλους ταφής, αναβάθμιση του ρόλου των Δήμων στα ζητήματα κοινωνικής μέριμνας, παιδείας, υγείας και πολιτικής προστασίας.
Όσον αφορά την κυβερνησιμότητα των δήμων και τη βελτίωση του μοντέλου λειτουργίας τους, ο κ. Κυρίζογλου ανέφερε ότι παρά τα θετικά βήματα που έχουν γίνει πρέπει να προχωρήσει άμεσα η Μεταρρύθμιση στη Λειτουργία του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης και συμπλήρωσε:
«Και μιας και έκανε λόγο για αξιολόγηση των δήμων η κα υπουργός, θα έλεγα ότι κάτι τέτοιο αν είναι καλό για μας γιατί δεν το εφαρμόζουν στο Κράτος στην αυλή τους».
Όσον αφορά τα Οικονομικά των δήμων ο κ. Κυρίζογλου σημείωσε ότι μετά από μια δεκαετία κατακόρυφης μείωσης των πόρων, την τριετία 2020-2022 σημείωσαν αύξηση κατά 31% (6,95 δις ευρώ), σε σχέση με την τριετία 2017-2019 (5,3 δις ευρώ), ενώ δίνονται σημαντικές δυνατότητες στους Δήμους για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια να εκτελέσουν έργα, αξιοποιώντας και τα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα.
Ωστόσο, είπε, παραμένουν σε εκκρεμότητα σειρά οικονομικών ζητημάτων που ζητάμε την άμεση επίλυσή τους όπως:
Την αύξηση των πόρων που καταβάλλονται μέσω των ΚΑΠ στους Δήμους, στο ύψος που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία,
Τη σταδιακή απόδοση στους δήμους, των παρακρατηθέντων πόρων από προηγούμενα έτη.
Την αλλαγή του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου που απαλλάσσει σήμερα τους παραχωρησιούχους από την καταβολή ανταποδοτικών τελών.
Την επαναφορά του ανταποδοτικού τέλους των πετρελαιοειδών καθώς και την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τα τέλη υπεδάφους.
Την έκδοση ΚΥΑ που θα επιτρέπει σε δήμους χωρίς πιστοληπτική ικανότητα, να συνάψουν δάνεια με το Τ.Π.&Δ., αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση έργων εξοικονόμησης ενέργειας.
Την πλήρη κάλυψη του ενεργειακού κόστους των σχολείων από το Κεντρικό Κράτος κι όχι από τους Δήμους, αφού οι ενεργειακές δαπάνες των σχολείων αποτελούν ευθύνη του κρατικού προϋπολογισμού.