Το δίλημμα της επόμενης μέρας για την Αθήνα, εν όψει του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, έθεσε το πρωί της Τρίτης, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» και στους δημοσιογράφους Γιώργο Παπαδάκη και Μαρία Αναστασοπούλου, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.
Ο κ. Μπακογιάννης αρχικά απηύθυνε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» σε όλες τις Αθηναίες και τους Αθηναίους για το αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής, τονίζοντας ότι η εμπιστοσύνη τους διατήρησε το ποσοστό του «Αθήνα Ψηλά» στα ίδια υψηλά επίπεδα με τις εκλογές του 2019.
«Θέλω να πω ένα πάρα πολύ μεγάλο “ευχαριστώ” σε όλους τους Αθηναίους και όλες τις Αθηναίες για το αποτέλεσμα της Κυριακής, το οποίο ήταν πάρα πολύ σημαντικό για μας και γιατί ήταν μια αναγνώριση του έργου μας, αλλά και γιατί ήταν μια ψήφος εμπιστοσύνης που μάς γεννάει πάρα πολύ μεγάλη ευθύνη» είπε ο κ. Μπακογιάννης.
Και συμπλήρωσε: «Το να βρίσκεσαι ξανά στο ίδιο ποσοστό με το ’19, είναι μια πολύ μεγάλη υπόθεση. Και νομίζω αυτό δεν έχει να κάνει με μένα ως πρόσωπο, έχει να κάνει με το έργο. Εμείς έχουμε ένα σύνθημα, “το έργο μας ενώνει”, κι αυτό το έχουμε επιλέξει απολύτως συνειδητά, γιατί θέλουμε να δουλεύουμε “από τα κάτω”, από τη γειτονιά. Ξέρω ότι όταν ακούει κανείς ότι στην Αθήνα, στην πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους, μιλάμε από τα κάτω, από τη γειτονιά, μπορεί να ηχεί λίγο περίεργο σε κάποιον που είναι εκτός πόλης. Να μιλάμε για τον Αγ. Αρτέμιο, για το Γκύζη, για τον Αγ. Θωμά, για τον Αγ. Ελευθέριο, για τα Θυμαράκια. Όμως, εκεί εμείς κρινόμαστε κάθε μέρα. Κάθε μέρα, σε κάθε γειτονιά κάνουμε ένα βήμα».
Απαντώντας σε ερώτηση για την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ να συνενώσουν τις δυνάμεις τους απέναντί του, τόνισε:
«Απευθύνετε την ερώτηση σε λάθος άνθρωπο. Αυτήν την ερώτηση πρέπει να την κάνετε στους βουλευτές, στα πολιτικά σας πάνελ και στους συναδέλφους σας δημοσιογράφους. Γιατί αυτό είναι ζήτημα της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Να εξηγήσω: Έχουμε τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ -δεν τα βάζω σε σειρά για να μην παρεξηγηθώ, αφού απ’ ό,τι φαίνεται πάνε να συμπράξουν. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο κ. Κασσελάκης και ο κ. Ανδρουλάκης θα τα βρουν εν όψει ευρωεκλογών; Άγνωστο. Νομίζω ότι είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση. Όσον αφορά εμάς, μπορώ να σας πω ότι αυτό δεν έχει καμία σχέση με την Αθήνα» είπε.
Εξήγησε, δε, ότι αυτό συμβαίνει για δύο λόγους: «Πρώτον, γιατί οι πολίτες δεν είναι “πρόβατα”. Εσείς κι εγώ θα μπούμε μέσα, θα κλειδωθούμε, θα ανοίξει η πόρτα, θα βγούμε έξω και θα πούμε ψηφίστε αυτόν και θα τον ψηφίσουν; Δεύτερον, γιατί υπάρχει ένας κανόνας στην δημοκρατία και στις εκλογές, ότι το 2+2 δεν κάνει πάντα τέσσερα στην πολιτική. Μπορεί να κάνει και ένα. Από κει και πέρα επειδή με ρωτήσατε, νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο ποιος είμαι, από πού έρχομαι, τι πιστεύω. Είμαι πολύ περήφανος για το ότι ο συνδυασμός μας έχει εμπειρία και ανανέωση, αλλά και ότι οι υποψήφιοι που ήταν σε τέσσερις διαφορετικές παρατάξεις το ‘19 ενώνουν τις δυνάμεις τους τώρα. Αυτό κάτι λέει για το έργο που μας ενώνει».
Αναφερόμενος στη συμμετοχή του κόσμου στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, είπε: «Επειδή εγώ περπατάω κάθε μέρα στις γειτονιές, όχι τώρα προεκλογικά, αλλά από την πρώτη μέρα, σας διαβεβαιώνω ότι ουδείς δεν αδιαφορεί για το σπίτι του και για τη γειτονιά του. Σε κάθε περίπτωση, απευθύνω κάλεσμα σε όλες και σε όλους. Πάρτε την Αθήνα στα χέρια σας. Είναι πολύ σημαντικό. Είναι μεγάλη υπόθεση».
Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Μπακογιάννης, αφού πρώτα σημείωσε ότι οι ανθυποψήφιοί του στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, Παύλος Γερουλάνος και Νάσος Ηλιόπουλος, σήμερα έχουν ενταχθεί στην κεντρική πολιτική σκηνή, ως βουλευτές πλέον, ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος ήταν, είναι και θα παραμείνει στον Δήμο Αθηναίων μέχρι το 2028: «Ζητάω καθαρή εντολή από τους Αθηναίους, για να συνεχίσουμε, αλλά και για να ολοκληρώσουμε αυτά που ξεκινήσαμε. Υπογράφω κλειστό συμβόλαιο πενταετίας με τους πολίτες. Από τώρα μέχρι το 2028».
Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση σχετικά με το αυριανό ντιμπέιτ, ο κ. Μπακογιάννης ανέφερε ότι είναι επιλογή και ένδειξη σεβασμού στον Αθηναίο και στην Αθηναία, ώστε να μπορεί να κρίνει και να συγκρίνει. «Και να σας το πάω κι ένα βήμα παραπέρα; Τη Δευτέρα είμαστε συνεργάτες, άρα λοιπόν, ναι, θα έχουμε τις διαφωνίες μας -θεμιτές σε μία δημοκρατία- αλλά μπορούμε να έχουμε και τις συμφωνίες μας. Και μπορούμε να χτίσουμε πάνω σε αυτές» κατέληξε.