Τι έδειξαν οι αναλύσεις του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Ξεκάθαρη θέση για το φλέγον ζήτημα της διαφύλαξης της ποιότητας του πόσιμου νερού στον Δήμο Πρέβεζας παίρνει με έγγραφό της η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας.
Στο έγγραφο, που υπογράφει ο ίδιος ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Δρ. Σεραφείμ Γ. Λιάπης, ουσιαστικά δικαιώνει την υπηρεσία της ΔΕΥΑ Πρέβεζας, η οποία με έγγραφο της προς τον Πρόεδρο της Δ.Ε.Υ.Α Πρέβεζας Φώτη Ζέρβα και τον Δήμαρχο Πρέβεζας Νίκο Γεωργάκο, αναφέρει ότι, σε συνέχεια της πρόσφατης επέκτασης της αρμοδιότητας της ΔΕΥΑΠ στις ΔΕ Λούρου και Ζαλόγγου, δηλαδή σε 35 επιπλέον οικισμούς του Δήμου Πρέβεζας και δεδομένης της υποστελέχωσης της Επιχείρησης και της μη ύπαρξης οικονομικών πόρων, η ΔΕΥΑΠ αδυνατεί πλέον να εγγυηθεί τη συνεχή και αδιάκοπη παροχή πόσιμου νερού.
Η Αποκεντρωμένη ζητά μετ’ επιτάσεως από τον Δήμο Πρέβεζας να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να διαφυλαχθεί η ποιότητα του πόσιμου νερού στον Δήμο Πρέβεζας -και, μάλιστα, να την ενημερώσει για τις ενέργειες αυτές.
Μάλιστα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την κείμενη νομοθεσία και την από Αυγούστου 2020 Μελέτη Βιωσιμότητας κόστους οφέλους της επιχείρησης, καλεί τον δήμο για την αντιμετώπιση του προβλήματος, να εξετάσει τη μετακίνηση εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού και εργατοτεχνιτών (με παράλληλα καθήκοντα ή μη) από τον Δήμο Πρέβεζας στη ΔΕΥΑΠ.
Καλεί επίσης για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς την ΔΕΥΑΠ και τον έλεγχο των στάσιμων υδρόμετρων, ενώ ζητά να επανεξεταστούν τα τέλη στις ΔΕ Λούρου και Ζαλόγγου, ώστε να είναι ανταποδοτικά.
Υπενθυμίζεται ότι χθες, Πέμπτη, ακατάλληλο για κατανάλωση κρίθηκε και επίσημα το νερό σε δέκα χωριά της Πρέβεζας. Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης ανήρτησε στην ιστοσελίδα της την σχετική ανακοίνωση, όπως και τα αποτελέσματα των αναλύσεων από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αναλύσεων, το νερό είναι ακατάλληλο για χρήση στα χωριά:
1. Τοπική Κοινότητα Εκκλησιών – Εκκλησίες
2. Τοπική Κοινότητα Κρυοπηγής – Κρυοπηγή
3. Τοπική Κοινότητα Μυρσίνης – Μυρσίνη
4. Τοπική Κοινότητα Νέας Σαμψούντας – Νέα Σαμψούντα
5. Τοπική Κοινότητα Νέας Σινώπης – Νέα Σινώπη
6. Τοπική Κοινότητα Άνω Ράχης – Άνω Ράχη
7. Τοπική Κοινότητα Κοτσανόπουλου – Άνω και Κάτω Κοτσανόπουλο
8. Τοπική Κοινότητα Νέου Σφηνωτού – Νέο Σφηνωτό
9. Τοπική Κοινότητα Στεφάνης – Στεφάνη
10. Τοπική Κοινότητα Ωρωπού – Νέος Ωρωπός
Η ΔΕΥΑΠ συνιστά στους κατοίκους στην Πρέβεζα να μην χρησιμοποιούν το νερό για πόση, ενώ μπορούν να το χρησιμοποιούν σε οικιακές εργασίες.
Στο έγγραφο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας που έκανε τις αναλύσεις τονίζεται ότι «το πρωτόκολλο της διαδικασίας είναι αυστηρό και θα πρέπει να πραγματοποιηθούν δειγματοληψίες σε περισσότερα σημεία ενδιαφέροντος (δεξαμενή, αρχή, μέση και τέλος δικτύου) καθώς και επαναληπτικοί έλεγχοι, ενώ εκκρεμούν ακόμη τα αποτελέσματα των φυσικοχημικών παραμέτρων που χαρακτηρίζουν την ποιότητα των συγκεκριμένων υδάτων για τη διεξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων».