Μπορεί η Τεχνητή Νοημοσύνη να βελτιώσει την αποκομιδή των σκουπιδιών και την κυκλοφορία στην Αθήνα; Όσα είπε ο νέος Δήμαρχος στο AI Forum «Τεχνητή νοημοσύνη, Κράτος και Δημοκρατία»
Μπορεί η Τεχνητή Νοημοσύνη να βελτιώσει την αποκομιδή των σκουπιδιών και την κυκλοφορία στην Αθήνα; Οσα είπε ο νέος δήμαρχος στο AI Forum «Τεχνητή νοημοσύνη, Κράτος και Δημοκρατία».
Σ’ ένα fireside chat του AI Forum, με τίτλο «Τεχνητή νοημοσύνη, Κράτος και Δημοκρατία», το οποίο διοργανώθηκε στο πλαίσιο του 2ου Συνεδρίου του Ομίλου AI Catalyst, ο νεοεκλεγής δήμαρχος Αθηναίων, καθηγητής κ. Χάρης Δούκας, ξεδίπλωσε το όραμά του για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σε τοπικό, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο κ. Δούκας επισήμανε ότι η τεχνολογία είναι το μέσο, όχι ο σκοπός. Πρώτα πρέπει να έρχεται η ανάγκη της γειτονιάς, της πόλης και των κατοίκων της, και μετά τα σχέδια, οι πολιτικές αποφάσεις και οι εφαρμογές. Ο νέος δήμαρχος τόνισε την ανάγκη του ψηφιακού εγγραμματισμού, της συμμετοχής, της συνεργασίας και της συμπερίληψης.
«Δεν πρέπει ποτέ να υποκαταστήσουμε τις ανθρώπινες αποφάσεις, αλλά ούτε και τις ρυθμιστικές αρχές. Πρέπει να έχουμε πάντα την εποπτεία και τον έλεγχο», δήλωσε εξηγώντας την ανθρωποκεντρική φιλοσοφία του. Ο κ. Δούκας επισήμανε τον κίνδυνο των αυτοματοποιημένων αποφάσεων και της δημιουργίας «μαύρων κουτιών» από αλγοριθμικά μοντέλα. «Αν δεν μπορούμε να τεκμηριώσουμε μια απόφαση, τότε δεν πρέπει να πάρουμε αυτή την απόφαση», σημείωσε, καλώντας όλους μας παράλληλα «να ανοίξουμε και το μαύρο κουτί των πολιτικών αποφάσεων».
Ο νέος δήμαρχος Αθηναίων μίλησε για τα μείζονα διακυβεύματα της εποχής της Τεχνητής Νοημοσύνης, θυμήθηκε την ταινία Minority Report, κι επικαλέστηκε τον φιλόσοφο Γιούβαλ Νώε Χαράρι απ’ τη μία -ο οποίος υποστηρίζει μια πιο κριτική στάση απέναντι στην Τ.Ν.- και τον επίτροπο της Ε.Ε., Τιερί Μπρετόν, ο οποίος ζητά να αφήσουμε την τεχνολογία να εξελιχθεί. «Η αλήθεια βρίσκεται πάντα στη μέση», σημείωσε ο καθηγητής, «ωστόσο χρειάζεται σίγουρα ρύθμιση και έλεγχος».
Xάρης Δούκας: «Δεν θα είμαι δήμαρχος ChatGPT»
Αναφορικά με τη χρήση των εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης στον Δήμο Αθήνας, ο κ. Δούκας τόνισε καταρχάς ότι αυτά τα συστήματα είναι ακριβά. Ωστόσο, μπορούν να δρομολογηθούν κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης σε μια σειρά πεδίων, όπως η μείωση της ενεργειακής φτώχειας και του ανθρακικού αποτυπώματος. Κυκλική οικονομία, καθαριότητα, ενέργεια, αλλά και ασφάλεια, «με πολύ μεγάλη προσοχή», όπως είπε, πρόκειται να βρεθούν στο κέντρο του ενδιαφέροντος της νέας διοίκησης.
«Με τη χρήση ειδικών αισθητήρων, θα μπορούμε να εξοικονομούμε ενέργεια και χρήματα. Θα μπορούμε, επίσης, να βελτιώσουμε την αποκομιδή των σκουπιδιών. Με την Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορέσουμε να ρυθμίσουμε τα φανάρια στους δρόμους, «κάτι που έχει να συμβεί από την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004».
Σύμφωνα με τον κ. Δούκα, η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Την ίδια στιγμή, όμως, επισήμανε ότι οι ίδιες αυτές ψηφιακές τεχνολογίες, και οι αλγόριθμοι, μπορούν να έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα, καταναλώνοντας τεράστια ποσά ενέργειας.
Τον ανησυχούν τα DeepFakes, όπου καθένας μπορεί να υποδυθεί όποιον θέλει, αλλά και η συγκέντρωση δύναμης σε χέρια λίγων μεγάλων εταιρειών.
Επίσης, ο νέος δήμαρχος προανήγγειλε την ίδρυση ενός προγράμματος με τίτλο «Ψηφιακές γειτονιές», νέα γραφεία, ουσιαστικά, όπου νέοι άνθρωποι θα καταθέτουν τις ιδέες και τους πιλότους των ψηφιακών τους εφαρμογών για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.
Τέλος, ερωτηθείς αν χρησιμοποιεί το ChatGPT, δήλωσε ότι τον έχουν εντυπωσιάσει οι απαντήσεις του, και πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεν θα είναι τόσο προβλέψιμος όσο το μοντέλο. Οπως είπε χαρακτηριστικά: «Δεν θα είναι δήμαρχος ChatGPT».
Πηγή: Kathimerini.gr