Δεν υποχώρησε από την αρχική διάταξη του πολυνομοσχεδίου που εγκρίθηκε το βράδυ της Τρίτης
Τελικά η ΝΔ δεν έκανε πίσω, παρά τις αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης, αλλά και πολλών παραγόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Έτσι υπερψήφισε μόνη της και κατάφερε να περάσει τη διάταξη που προβλέπει τις εξ αποστάσεως συνεδριάσεις των περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων, που περιλαμβανόταν στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών «Ρυθμίσεις σχετικά με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού – Διατάξεις για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα – Λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες επείγουσες διατάξεις».
Όλα τα κόμμα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν!
Το 11 άρθρο που αποτελεί πλέον νόμο του κράτους παγιώνει την έκτακτη συνθήκη των τηλεδιασκέψεων που είχε υιοθετηθεί κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης.
Η εκτεταμένη χρήση των τηλεδιασκέψεων όχι μόνο στα συμβούλια των ΟΤΑ αλλά και στις διαδικασίες της Βουλής είχε δεχθεί έντονη κριτική με κεντρικό επιχείρημα πως οι αιρετοί ψηφίζονται από τον λαό προκειμένου να μετέχουν, να διαλέγονται και να αποφασίζουν δια ζώσης για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την χώρα , τις περιφέρειες ή τους δήμους. Πέραν όμως των θεσμικών προβληματισμών που έχουν αναπτυχθεί, οι τηλεδιασκέψεις προκάλεσαν και προκαλούν αρκετά ευτράπελα ειδικά όταν οι συμμετέχοντες ξεχνούν ανοικτή την κάμερά τους και «συλλαμβάνονται» σε άβολες ή απρεπείς στιγμές.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η τοποθέτηση της βουλευτού του ΜεΡΑ25 Μαρίας Απατζίδου μέσω του συστήματος webex με πίσω φόντο τον συνάδελφό της Κλέωνα Γρηγοριάδη να αλλάζει ρούχα.
Σε κάθε περίπτωση, το άρθρο 11 που ψηφίστηκε το βράδυ της Μ. Τρίτης στη Βουλή προβλέπει τα εξής:
Άρθρο 11
Τρόπος συνεδρίασης δημοτικού και περιφερειακού συμβουλίου – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 67 και παρ. 1 άρθρου 167 ν. 3852/2010
Στην παρ. 1 του άρθρου 67 του ν. 3852/2010 (Α’ 87) επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) αντικαθίσταται το τρίτο εδάφιο, β) προστίθεται νέο τέταρτο εδάφιο και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:
«1. Το δημοτικό συμβούλιο συνεδριάζει ύστερα από πρόσκληση του προέδρου τουλάχιστον μία φορά το μήνα. Η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου είναι δημόσια, εκτός αν ληφθεί απόφαση με πλειοψηφία των τριών πέμπτων (3/5) του συνολικού αριθμού των μελών του, η οποία αιτιολογείται ειδικά και απαγγέλλεται σε δημόσια συνεδρίαση, ότι η συνεδρίαση πρέπει να διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών.
Η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου μπορεί να διεξάγεται ή α) δια ζώσης στο κατάστημα της έδρας του δήμου, ή β) με τηλεδιάσκεψη, με κάθε πρόσφορο μέσο ηλεκτρονικών επικοινωνιών, ή γ) με μικτό τρόπο, διά ζώσης και με τηλεδιάσκεψη. Συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με τηλεδιάσκεψη ή με μικτό τρόπο επιτρέπεται μόνο μία (1) φορά τον μήνα.».
Στην παρ. 1 του άρθρου 167 του ν. 3852/2010 επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) το δεύτερο εδάφιο της παρ. 1 αντικαθίσταται, β) προστίθεται νέο τρίτο εδάφιο, γ) διαγράφονται το έκτο και το έβδομο εδάφιο και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:
«1. Το περιφερειακό συμβούλιο συνεδριάζει υποχρεωτικά, ύστερα από πρόσκληση του προέδρου του, σε τακτική συνεδρίαση τουλάχιστον μία φορά το μήνα. Οι συνεδριάσεις του συμβουλίου είναι δημόσιες και διεξάγονται α) είτε δια ζώσης στο κατάστημα της έδρας της περιφέρειας, β) είτε με τηλεδιάσκεψη, με κάθε πρόσφορο μέσο ηλεκτρονικών επικοινωνιών, γ) είτε με μικτό τρόπο, διά ζώσης και με τηλεδιάσκεψη. Συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη ή με μικτό τρόπο επιτρέπεται μόνο μία (1) φορά τον μήνα εκτός από τις νησιωτικές περιφέρειες, για τις οποίες δεν υπάρχει περιορισμός. Το συμβούλιο μπορεί να συνεδριάσει σε άλλον τόπο μετά από απόφαση του συμβουλίου. Το συμβούλιο, με αιτιολογημένη απόφαση που λαμβάνεται με πλειοψηφία των τριών πέμπτων (3/5) του συνολικού αριθμού των μελών και απαγγέλλεται σε δημόσια συνεδρίαση, μπορεί να συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών. Εφόσον ανακύπτουν θέματα κατεπείγοντος χαρακτήρα, για τα οποία είναι αναγκαία η άμεση λήψη απόφασης και βάσιμα πιθανολογείται κίνδυνος εκ της αναβολής, είναι δυνατόν, ύστερα από απόφαση του Προέδρου, οι σχετικές διαδικασίες να λαμβάνουν χώρα διά περιφοράς, με τη συμμετοχή τουλάχιστον των δύο τρίτων των μελών του περιφερειακού συμβουλίου. Οι αποφάσεις που λαμβάνονται κατά το προηγούμενο εδάφιο, ανακοινώνονται από τον πρόεδρο του συμβουλίου στην πρώτη, μετά τη λήψη της απόφασης, τακτική συνεδρίαση.