Το πρωτότυπο ανθολόγιο «Αθηναϊκό Μειδίαμα» του Θανάση Νιάρχου περιέχει 80 ξεχωριστές ιστορίες για την πόλη και τους ανθρώπους της
Το Ανθολόγιο του Δήμου Αθηναίων με τίτλο «Αθηναϊκό Μειδίαμα», μία πρωτότυπη έκδοση στην οποία φιλοξενούνται 80 επιλεγμένες ιστορίες και διηγήματα που έχουν γραφτεί από σπουδαίους συγγραφείς του “χθες” και του “σήμερα” για την πόλη της Αθήνας και τους ανθρώπους της, παρουσιάστηκε σήμερα στο δημαρχείο της πόλης. Την έρευνα και επιμέλειά του έκανε ο συγγραφέας Θανάσης Νιάρχος, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιδέα και τη “γέννηση” του βιβλίου, τον πρόλογο του οποίου υπογράφει ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η σκηνοθέτης, θεατρική συγγραφέας και ηθοποιός Μιμή Ντενίση, διάβασε επιλεγμένα αποσπάσματα, ενώ για το Ανθολόγιο μίλησαν ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» Γιώργος Παπαχρήστος και ο καρδιοχειρουργός Στρατής Παττακός. Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος των Νέων, Πέπη Ραγκούση.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν και συγγραφείς, οι οποίοι συμμετέχουν με έργα τους στην έκδοση: Οι Γ. Ευσταθιάδης, Ν. Βαρβέρης, Γ. Μανιώτης, Β. Χρόνης, Γ. Βέης, Ι. Μέγκουλας, Τ. Μαυρωτάς, Θ. Χειμωνάς, Α. Στεφανής, Λ. Μεγάλου – Σεφεριάδη, Β. Προβιάς, Ν. Χρυσός, Μ. Καραβία, Ε. Σαμαράκη, Χ. Βρόντος, Γ. Γουδέβενος, Γ. Κορίδης, Γ. Χρονάς, καθώς και οι εικαστικοί Δ. Κούκος, Δ. Ματαράγκας, Δ. Σεβαστάκης, Ν. Οικονομίδης, Ε. Μωραΐτη, Θ. Παπαγιάννης, Μ. Μαδένης, Κ. Γεωργίου, Μ. Μανουσάκης, Β. Παπασάϊκας και Κ. Σπυριούνης.
Ο Κώστας Μπακογιάννης, αφού καλωσόρισε τους εκλεκτούς προσκεκλημένους στο δημαρχείο της πόλης, συνεχάρη τον κ. Νιάρχο για το δύσκολο έργο του -όπως χαρακτηριστικά το περιέγραψε- να επιλέξει τα κείμενα τα οποία «φιλοτεχνούν» το πορτρέτο της πόλης και τον ευχαρίστησε θερμά για τη μελέτη και σύνθεση αυτού του ξεχωριστού ανθολογίου, που αποτελεί μια αληθινή εμπειρία περιήγησης.
«Εάν διατρέξετε το βιβλίο, θα διαπιστώσετε ότι είναι η Αθήνα του “χθες”, η Αθήνα του “σήμερα”, η Αθήνα του “αύριο”. Ένα πλήρες αποτύπωμα της πόλης, ένα πραγματικό Αθηναϊκό Μειδίαμα, ή να το πούμε αλλιώς, μια «κιβωτός». Μια «κιβωτός» μνήμης, αλλά και μια «κιβωτός» ελπίδας. Είναι παρηγοριά αυτά τα κείμενα, είναι ανακούφιση, αλλά είναι και δύναμη. Υπάρχουν κείμενα που μαρτυρούν τη βαρύτητα ιστορικών γεγονότων -παιδική θνησιμότητα, κατοχή, Αντίσταση. Αλλά και κείμενα που μεταφέρουν ατάκτως ειρημένες στιγμές που γίνονται η αφορμή για την απόδοση μιας φευγαλέας προσωπικής σκέψης ή ενός εσωτερικού βιώματος. […] Αλλά τελικά τι είναι η Αθήνα; Η Αθήνα είμαστε όλοι εμείς, και είμαστε αυτό που μάς κάνει αυτή η πόλη να αισθανόμαστε». Ο ίδιος, αναφερόμενος στη σχέση των κατοίκων με την πόλη τους, πρόσθεσε
«Είναι η πόλη στην οποία μάθαμε να περπατάμε, τρέξαμε για πρώτη φορά, παίξαμε, ερωτευτήκαμε, μεγαλώσαμε, μεγαλώνουμε τα παιδιά μας, μεγαλώνουμε σε ηλικία, καθόμαστε στα παγκάκια της. Όλοι μας, έχουμε το Rosebud, από τον Πολίτη Κέιν. Είναι αυτό το στοιχείο που φέρνει τις αναμνήσεις, που προσφέρει θαλπωρή και γαληνεύει την ψυχή. Για άλλους είναι μια νεραντζιά, για άλλους ένα νυχτολούλουδο, για άλλους ένα παρκάκι, για άλλους ένα αλσύλλιο, μια πλατειούλα, είναι, όμως, και αυτό το “μαζί”. Το “μαζί” μιας πόλης που στάθηκε όρθια. Το “μαζί” μιας πόλης, που αν και θύμιζε Βαϊμάρη την τελευταία δεκαετία, είναι εδώ. Το “μαζί” μιας πόλης η οποία λίγο-λίγο αλλάζει πολύ. Μιας πόλης δυναμικής, η οποία αναγεννιέται και προχωράει μπροστά»
Ο κ. Νιάρχος, αναφερόμενος στη σημασία της έκδοσης, τόνισε: «Μια ανθολογία αφηγηματικών κειμένων το «Αθηναϊκό μειδίαμα» -ογδόντα για την ακρίβεια κειμένων- φιλοδόξησε να περιλάβει στις σελίδες του, αν όχι το σύνολο των κειμένων που έχουν γραφεί από τα τέλη του 19ου αιώνα ως τις μέρες μας για την πρωτεύουσα της Ελλάδας, τουλάχιστον τα χαρακτηριστικότερα από αυτά και μάλιστα υπογεγραμμένα με μερικές από τις διασημότερες συγγραφικές υπογραφές. Με οίστρο, αμεροληψία, ακρίβεια και προπαντός μια ποιητική ενατένισή της, η Αθήνα ζωντανεύει μέσα από τις σχεδόν 650 σελίδες της ανθολογίας όχι μόνο στην ιστορική της προοπτική αλλά και χάρη σε μια καθημερινότητα που, όχι σπάνια, μεταβάλλεται σε πολιτιστικό γεγονός όπως εξελίσσεται με πλαίσιο τα μνημεία της και την αποτυπωμένη ακόμη και στην πιο ταπεινή πρόσοψη ενός κτίσματός της. Με μια προσθήκη που κάνει την ανθολογία αυτή ακόμη πιο πρωτότυπη και ευρηματική όπως 40 Έλληνες εικαστικοί δημιουργοί την κοσμούν με πρωτότυπα σχέδιά τους, εμπνευσμένα από ένα παρελθόν και μια καθημερινότητα εξίσου προικισμένα με τη δωρεά της διάρκειας».
Από την πλευρά της, η κ. Ντενίση, τόνισε: «Θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι ο Δήμαρχος διοργανώνει και προωθεί τέτοιες πρωτοβουλίες. Είναι κάτι πολύ συγκινητικό γιατί η ιδέα για το βιβλίο ξεκίνησε επί δημαρχίας της μητέρας του και ολοκληρώθηκε από τον ίδιο. Δεν υπάρχει πιο κατάλληλο πρόσωπο από τον Θανάση Νιάρχο να δημιουργήσει μία τέτοια ανθολογία. Όποιος την διαβάσει και ελπίζω να είναι πολλοί, βλέπει την Αθήνα όλων των εποχών, όλων των περιοχών, όλων των χρωμάτων και ατμόσφαιρας. Είναι ένα βιβλίο που μου άρεσε πάρα πολύ και σήμερα θεώρησα ότι ήταν σαν να είμαστε στο σπίτι μας στην Αθήνα, όλοι εμείς και μιλάμε για όλες τις εποχές. Ευχαριστώ τον κ. Νιάρχο και τον Δήμαρχο».
Ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαχρήστος, επισήμανε: «Πρόκειται για μία μνημειακού χαρακτήρα έκδοση η οποία πρέπει, νομίζω, να γίνει κτήμα όλων των Αθηναίων γιατί μέσα από τα κείμενα των συγγραφέων που φιλοξενούνται σε αυτήν, ουσιαστικά περιγράφεται η εξελικτική πορεία της πόλης μας και θεωρώ ότι πραγματικά είναι ανεκτίμητη η προσφορά στην πόλη από τον Δήμο Αθηναίων και τον Θανάση Νιάρχο που είχε την επιμέλεια. Σε ό,τι με αφορά ήταν μία μεγάλη τιμή για εμένα, διότι ως παιδί μεταναστών από την εσωτερική μετανάστευση στην Αθήνα την έχω ζήσει την πόλη, την ξέρω πολύ καλά, ζω σε αυτήν, ζω τις αγωνίες της, ζω την ομορφιά της και θέλω να ελπίζω ότι θα με αξιώσει ο Θεός να τη ζω ακόμη περισσότερο».
Από την πλευρά του, ο καρδιοχειρουργός Στρατής Παττακός, ανέφερε: «Ήταν χαρά μου να συμμετέχω σήμερα στην εκδήλωση για το καταπληκτικό βιβλίο του Θανάση Νιάρχου και του Δημάρχου Κ. Μπακογιάννη. Είναι ένα βιβλίο που πραγματικά σε ταξιδεύει, είναι ένα βιβλίο που θα είναι απόλαυση αναγνωστική, διαχρονική. Όχι μόνο για ετούτη τη δεκαετία, αλλά για τις μελλοντικές γενιές που θα έχουν την ευκαιρία να δουν από Παπαδιαμάντη μέχρι τους σύγχρονους “εργάτες” της τέχνης και του πνεύματος. Εύχομαι ό,τι καλύτερο για τον δήμο Αθηναίων και για το βιβλίο».
Οι υπογραφές της έκδοσης
Οι συγγραφείς του Ανθολογίου, με τη σειρά κατά την οποία παρουσιάζονται στο «Αθηναϊκό Μειδίαμα», είναι οι εξής:
Μιχαήλ Μητσάκης, Εμμανουήλ Ροΐδης, Μιλτιάδης Μαλακάσης, Δ. Γρ. Καμπούρογλου, Κώστας Ουράνης, Κώστας Βάρναλης, Λιλίκα Νάκου, Γιώργος Σεφέρης, Ι.Μ. Παναγιωτόπουλος, Πέτρος Χάρης, Ηλίας Βενέζης, Γιώργος Θεοτοκάς, Άγγελος Τερζάκης, Μ. Καραγάτσης, Γιάννης Μπεράτης, Ελένη Βλάχου, Δημοσθένης Βουτυράς, Αντώνης Σαμαράκης, Άλκη Ζέη, Στρατής Τσίρκας, Θ. Δ. Φραγκόπουλος, Νίκος Κούνδουρος, Παναγιώτης Τέτσης, Αμαλία Μεγαπάνου, Μαρία Καραβία, Θανάσης Βαλτινός, Γιώργος Μανουσάκης, Κική Δημουλά, Μένης Κουμανταρέας, Αλέξανδρος Κοτζιάς, Χρήστος Μαλεβίτσης, Γιώργος Ιωάννου, Νίκος Δήμου, Γιάννης Κορίδης, Αλέκος Φασιανός, Σωτήρης Σόρογκας, Γεώργιος Μπαμπινιώτης, Χριστόφορος Μηλιώνης, Μάνος Ελευθερίου, Γιώργος Μιχαηλίδης, Βαγγέλης Χρόνης, Λία Μεγάλου – Σεφεριάδη, Μαρία Ευσταθιάδη, Στέφανος Ροζάνης, Χάρης Βρόντος, Θανάσης Θ. Νιάρχος, Χριστόφορος Λιοντάκης, Γιάννης Ευσταθιάδης, Γιώργος Χρονάς, Λευτέρης Ξανθόπουλος, Γιάννης Βερβέρης, Σωτήρης Δημητρίου, Κατερίνα Παναγιωτοπούλου, Θ. Π. Ζαφειρίου, Σταμάτης Φασουλής, Χρίστος Μπουλώτης, Γιώργος Μαρκόπουλος, Γιώργος Βέης, Γ.Ν. Μανιώτης, Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος, Βαγγέλης Ραπτόπουλος, Τάκης Μαυρωτάς, Αλκιβιάδης Στεφανής, Νίκος Βατόπουλος, Αλέξης Σταμάτης, Πέτρος Τατσόπουλος, Χρήστος Χωμενίδης, Νίκος Χρυσός, Θανάσης Χειμωνάς, Έλενα Τσαγκαράκη, Βαγγέλης Προβιάς, Δημήτρης Αγγελής, Γιάννης Παλαβός, Ελένη Παπανδρέου, Αντώνης Μποσκοΐτης, Μάνος Καρατζογιάννης, Γιώργος Ηλ. Γουδέβενος.
Φωτογραφίες: Βασίλης Λαμπίρης