Επί 11 χρόνια, το AegeanDocs επιδίωξε να λειτουργεί αφενός ως ένα πέλαγος πολιτισμού που ενώνει τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και αφετέρου να προσφέρει ένα βήμα διαλόγου στην πολλαπλώς ταραγμένη Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, αναφέρουν οι διοργανωτές, με αφορμή την «έκρηξη» του πολέμου στο Ισραήλ και τη Γάζα.
Ειδικά για την αντιπαλότητα και τη συχνά πυκνά αιματηρή σύγκρουση Ισραήλ και Παλαιστίνης, υπογραμμίζουν, το Φεστιβάλ φιλοξένησε δημιουργούς από το Ισραήλ, την Παλαιστίνη και την εγκλωβισμένη Γάζα, οι οποίοι πρόσφεραν τη δική τους αλήθεια, μακριά από την προπαγάνδα κάθε πλευράς.
«Στην 11η διοργάνωση, το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε και στάλθηκε στο τυπογραφείο στις 30 Σεπτεμβρίου. Όμως, για την οργανωτική επιτροπή ήταν αδιανόητο να μείνουμε απαθείς σε ό,τι φρικτό συνέβη και σε όσα επαπειλούνται. Γι’ αυτούς τους λόγους προσθέτουμε δυο ταινίες τεκμηρίωσης» τονίζουν οι διοργανωτές.
Πρόκειται για τις ταινίες:
1) «Πέντε Σπασμένες Κάμερες» του Παλαιστίνιου Guy Davidi και του Ισραηλινού Εmad Bournat, που έφτασε μέχρι τα Όσκαρ.
Προβολή: Παρασκευή 20/10 και ώρα 21.00 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
2) «Η Γάζα Καλεί» της Παλαιστίνιας Νahed Awwad, που περιγράφει τον διπλό βραχνά των εγκλωβισμένων Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.
Προβολή: Παρασκευή 17/10 και ώρα 21.00 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
«Δύο σημαντικές κινηματογραφικές παραγωγές, τις οποίες είχαμε το προνόμιο να παρακολουθήσουμε από τα πρώτα τους βήματα στα εργαστήρια του StoryDoc στην Παλαιστίνη και τη χαρά να φιλοξενήσουμε τους δημιουργούς στην Ελλάδα. Οι δυο έκτακτες συμμετοχές συνυπάρχουν στο πρόγραμμα με την ταινία Savoy, του Ισραηλινού Zohar Wanger, για την ιστορία της Κοτσάβα Λεβί, που έπαιξε τον ρόλο της διαμεσολαβήτριας ανάμεσα στους αντάρτες και τον ισραηλινό στρατό κατά τη διάρκεια της ομηρίας της στο ξενοδοχείο Σαβόι στο Τελ Αβίβ εκείνη την τρομακτική νύκτα του 1975. Ας προσευχηθούμε για την Ειρήνη ο καθένας στο Θεό του και όλοι μαζί στη συνείδησή μας» καταλήγουν οι διοργανωτές.