Οι «Πέτρες» θα παρουσιαστούν Ιούνιο, Ιούλιο και Σεπτέμβριο 2023 σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία.
Η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών- Αττικής & Αργοσαρωνικού διοργανώνει για τέταρτο χρόνο εφέτος την επιτυχημένη δράση «Οι πέτρες μιλούν», επιδιώκοντας να φέρει τους χιλιάδες επισκέπτες της Αθήνας σε επαφή με το πνεύμα της αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους σε κορυφαίους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της πόλης.
Είναι γεγονός ότι ολοένα και περισσότεροι επισκέπτες της Αθήνας εκφράζουν την επιθυμία να γνωρίσουν και να εντρυφήσουν στην ιστορία της πόλης και να ανακαλύψουν τον πνευματικό πλούτο της ελληνικής αρχαιότητας. Αναμφίβολα, λοιπόν, το τουριστικό «προϊόν» της Αθήνας πρέπει να εμπλουτιστεί με βάση τις σύγχρονες απαιτήσεις και να συνδεθεί δημιουργικά τόσο με την υλική όσο και με την άυλη πολιτιστική μας κληρονομιά.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, σκοπός είναι να ενισχυθεί ο πολιτιστικός τουρισμός, συνδυάζοντας τα μοναδικά ιστορικά μνημεία της πρωτεύουσας με τη διαχρονική αξία των κλασσικών κειμένων της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, αποσπάσματα των οποίων παρουσιάζονται μέσα από θεατρικές περφόρμανς, που λαμβάνουν χώρα σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία.
Ο λόγος σπουδαίων ποιητών, φιλοσόφων και ιστορικών, όπως ο Όμηρος, ο Πλάτωνας, ο Αριστοτέλης, ο Σοφοκλής, ο Αριστοφάνης, και ο Θουκυδίδης, ζωντανεύει από νέους ηθοποιούς σε ένα είδος θεατρικών δρώμενων, σκηνοθετημένων ειδικά για τις απαιτήσεις του εκάστοτε χώρου.
Η επιλογή των κειμένων
Τα κείμενα επιλέχθησαν όχι μόνο για τους γνώστες της αρχαίας ελληνικής γραμματείας αλλά και όσους έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με τον πλούτο των αρχαίων Ελλήνων στοχαστών. Ο Επιτάφιος του Περικλή δια χειρός Θουκυδίδη αναλύει το ήθος και τα ιδανικά των αρχαίων Αθηναίων, στην πόλη των οποίων γεννήθηκε η δημοκρατία. Ο Πλάτωνας χαρίζει μια από τις ποιητικότερες περιγραφές της φύσης του Έρωτα, ενώ ο Αριστοτέλης ανατέμνει τη νεανική ψυχή που «αγαπά την υπεροχή». Ο Σοφοκλής πλάθει την Αντιγόνη, μοναδικό σύμβολο αγάπης και αντίστασης. Στον περίφημο ομηρικό ύμνο «Εις Αφροδίτην» κυριαρχεί η μοναδική ομορφιά και δύναµη της θεάς του έρωτα. Στην «Απολογία του Σωκράτη», ο κορυφαίος Έλληνας φιλόσοφος αποχαιρετά τη ζωή παραδίδοντας συγκινητικά μαθήματα ήθους σε όλους μας. Τέλος, το προοίμιο της Οδύσσειας αποδίδεται μελοποιημένο στα Αρχαία Ελληνικά.
Έναρξη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Οι «Πέτρες» θα παρουσιαστούν κατά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Σεπτέμβριο 2023, τρεις φορές την εβδομάδα (Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή), σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία. Η κάθε δράση έχει διάρκεια δύο ώρες και παρουσιάζεται από πέντε νέους ηθοποιούς, σε τρεις διαφορετικές γλώσσες (Νέα Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά), συνοδεία «ζωντανής» μουσικής.
Η έναρξη γίνεται την Παρασκευή 2 Ιουνίου, στις 11:00, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, ένα από τα σημαντικότερα στον κόσμο. Για την ακρίβεια, στο Καφέ του Μουσείου, σε ένα περιβάλλον διαποτισμένο από την απαράμιλλη ακτινοβολία και ομορφιά των αρχαιοελληνικών έργων τέχνης. Η είσοδος για το Καφέ είναι ελεύθερη.
Οι ημερομηνίες παρουσίασης της δράσης στον ίδιο χώρο είναι: 2-4/06, 9-11/06, 16-18/06, 23-24/06 (δεν θα παίξουμε την Κυριακή των εκλογών), πάντοτε 11:00 – 13:00.
Σημειώνεται ότι το όλο εγχείρημα έχει καθαρά μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα, χωρίς εισιτήριο ή άλλη υποχρέωση, με ελεύθερη παρακολούθηση από όλους. Το μόνο όφελος είναι η πολιτιστική ανάδειξη και τουριστική ανάπτυξη της Αθήνας.
«Οι Πέτρες Μιλούν» στο Αεροδρόμιο της Αθήνας
Στις 21 Ιουνίου, ημέρα έναρξης του θερινού ηλιοστασίου, η δράση μας θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, το οποίο βρίσκεται στο Κεντρικό Κτίριο του Αεροσταθμού (Επίπεδο Αναχωρήσεων – Είσοδος 3). Το Μουσείο φιλοξενεί τη μόνιμη έκθεση των αρχαιολογικών ευρημάτων που ανακαλύφθηκαν στη Μεσογαία κατά την περίοδο κατασκευής του Αεροδρομίου, η οποία περιλαμβάνει 172 αρχαιολογικά αντικείμενα που χρονολογούνται από τη Νεολιθική και την Πρωτοελλαδική έως τη Μεταβυζαντινή περίοδο. Το Μουσείο εγκαινιάστηκε το 2003 και έχει ως στόχο να αναδείξει την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής.