Από 5 Ιουλίου έως και 31 Αυγούστου, σε 12 περιφέρειες
Από τους ανεμόμυλους στη Χώρα της Αμοργού έως το Νεκρομαντείο του Αχέροντα στην Πρέβεζα, όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός. Με κεντρικό θεματικό άξονα την κλιματική κρίση και τις συντριπτικές επιπτώσεις της για το παρόν και το μέλλον του πλανήτη, ο θεσμός του υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» (η περσινή διοργάνωση συγκέντρωσε πάνω από 22.000 θεατές), επιστρέφει για τέταρτη χρονιά με 70 παραγωγές, οι οποίες θα παρουσιαστούν σε 70 αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία, σε 12 περιφέρειες της χώρας, πλην Αττικής.
Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει συνολικά 140 εκδηλώσεις θεάτρου, μουσικής, παραστάσεων/δράσεων για παιδιά και εφήβους, χορού, εικαστικών/περφόρμανς και μουσικού θεάτρου σε αρχαία θέατρα, κάστρα, μνημεία, μουσεία, μονές, εκκλησίες, τζαμιά και σπήλαια για δύο μήνες, από τις 5 Ιουλίου έως και τις 31 Αυγούστου 2023, σε ένα πρόγραμμα συνολικού κόστους 2.232.000 ευρώ.
Εφέτος, εντάσσονται για πρώτη φορά στο πρόγραμμα 25 νέοι αρχαιολογικοί χώροι. Από τους ανεμόμυλους στη Χώρα της Αμοργού, έως το Περίπτερο Πικιώνη στους Δελφούς και από το Ιερό Προσκύνημα της Ιεράς Καρδίας του Ιησού, στο Εξώμβουργο της Τήνου, στην Κόκκινη Εκκλησιά στο Βουργαρέλι Άρτας και το Νεκρομαντείο του Αχέροντα στην Πρέβεζα.
«Επιλέξαμε την κλιματική κρίση, μια θεματική η οποία είναι διαρκώς επίκαιρη. Ήδη αντιμετωπίζουμε, ο καθένας από τη θέση που βρίσκεται και από τη δουλειά που κάνει, τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής την οποία είναι ορθότερο να τη λέμε κλιματική κρίση. Είναι αλλαγή η οποία επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις σε ποικίλες πτυχές και της δημιουργίας και του πολιτισμού αλλά και της καθημερινότητας μας», σημείωσε μεταξύ άλλων η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κατά την παρουσίαση του προγράμματος, παρόντος και του νέου υφυπουργού Χρίστου Δήμα, ο οποίος όπως επιβεβαίωσε η ίδια, θα είναι αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού).
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιώργος Κουμεντάκης, υπεύθυνος κι εφέτος για την κατάρτιση του προγράμματος, επεσήμανε και «μια πολύ ενδιαφέρουσα διάσταση αυτού του θεσμού». Όπως είπε «εκτός από την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, την προβολή του ελληνικού πολιτισμού, την αξιοποίηση των μνημείων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, το «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» έχει σαν βασικό στόχο να στηρίζει τους ανθρώπους της τέχνης και να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Στις φετινές εκδηλώσεις πάνω από 2.500 άτομα απασχολούνται στο πρόγραμμα του θεσμού – πρόκειται για καλλιτέχνες, τεχνικό και υποστηρικτικό προσωπικό».
Όλες οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού. Καταβάλλεται μόνο το αντίτιμο εισόδου του αρχαιολογικού χώρου, όπου υπάρχει.α
H προκράτηση θέσης είναι υποχρεωτική.