Η δήθεν «Πασιονάρια» και κοροϊδεύει τους εργαζόμενους και προκαλεί νομικές και οικονομικές περιπέτειες
Με μία μαύρη κηλίδα υποκρισίας, ωμής εξαπάτησης, πελατειακής διαχείρισης και υπονόμευσης του Δήμου Αγίου Δημητρίου ολοκληρώνει τη θητεία της η δήμαρχος Μαρία Ανδρούτσου, η οποία πρωταγωνιστεί σε ένα κρεσέντο λαϊκισμού και διγλωσσίας, γύρω από το παγκοίνως γνωστό πλέον θέμα των 34 συμβασιούχων στις δημοτικές υπηρεσίες.
Εξαιτίας της κυρίας Ανδρούτσου, ο Δήμος Αγίου Δημητρίου συζητήθηκε πανελληνίως για όλους τους λάθος λόγους, βρίσκεται μπλεγμένος σε μία ατέρμονη δικαστική περιπέτεια, μα και «δαχτυλοδειχτούμενος», ως ο… πονηρός του χωριού!
Οι χειρισμοί της Δημοτικής Αρχής της κυρίας Ανδρούτσου αποκάλυψαν το χειρότερο πρόσωπο και την αποκρουστική εκδοχή μίας τοπικής αυτοδιοίκησης, που δεν ορρωδεί προ ουδενός προκειμένου να κερδίσει ψήφους, αντιμετωπίζοντας πολίτες και εργαζόμενους ως «πελάτες» και μόνο.
Το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα, δικαστική, κοινωνική και πολιτική και ουδείς γνωρίζει, κυρίως για το νομικό μέρος τι πρόκειται να συμβεί και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις των χειρισμών που έχει κάνει η δήμαρχος. Το βέβαιο είναι ότι ο Δήμος είναι αντιμέτωπος με μία τεράστια κρίση, οι επιπτώσεις της οποίας μπορεί να φανούν στο μέλλον, ενώ οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να ζουν στην ανασφάλεια και με πολλά ερωτήματα.
Τι έχει συμβεί με απλά λόγια;
Η κυρία Ανδρούτσου επέλεξε να «παίξει» προεκλογικά παιχνίδια στις πλάτες των συμβασιούχων του Δήμου.
Όταν οι συμβασιούχοι, που κατέφυγαν δικαστικά, έλαβαν τον περασμένο Σεπτέμβριο, θετική πρωτόδικη απόφαση για τη μονιμοποίησή τους, η δημοτική αρχή δήλωνε ότι συντάσσεται μαζί τους και δεν πρόκειται να καταφύγει σε ένδικα μέσα, δηλαδή στο εφετείο για την αναίρεση, αγνοώντας όσα επιτάσσει το νομικό πλαίσιο.
«Είναι δέσμια αρμοδιότητα εκ του νόμου, για τις δημοτικές αρχές αυτή η προσφυγή» σημειώνουν γνώστες των θεμάτων και επισημαίνουν ότι η κυρία Ανδρούτσου έριξε απλά ένα πυροτέχνημα για να φανεί ‘‘ευαίσθητη’’ και ‘‘αγωνίστρια’’, ενώ γνώριζε ότι τα νομικά όρια είναι δεδομένα για τους δημάρχους» Και προσθέτουν οι ίδιοι έμπειροι παράγοντες: «Φανταστείτε τι θα γινόταν εάν όλοι οι δήμαρχοι σε όλη τη χώρα έκαναν το ίδιο, αγνοώντας όσα τους υποχρεώνει ο νόμος, μόνο και μόνο για κερδίσουν ψήφους, ανεξάρτητα εάν συμφωνούν ή διαφωνούν με αυτό το νόμο. Όλοι θα ήθελαν να έχουν τη δυνατότητα να νομιμοποιήσουν συμβασιούχους για να καλύψουν ανάγκες, αλλά υπάρχει μία διαδικασία σε όλο αυτό και δεν μπορεί να είναι θέμα πελατειακής συμπεριφοράς κάθε δημοτικού άρχοντα».
Η Δήμαρχος λοιπόν υποσχόταν μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου και η παράταξή της πρωταγωνίστησε ώστε το δημοτικό συμβούλιο να λάβει απόφαση ότι δεν θα υπάρξει προσφυγή για αναίρεση της πρωτόδικης απόφασης.
Η νομιμότητα όμως της κίνησης αμφισβητήθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, η οποία έκρινε ότι αυτή η στάση ήταν αντίθετη στις σχετικές προβλέψεις του νόμου και κάλεσε 27 μέλη του δημοτικού συμβουλίου σε απολογία. Η ίδια βέβαια δεν κλήθηκε, καθώς ως δήμαρχος δεν ψηφίζει – κινήθηκε εν ολίγοις εκ του ασφαλούς, έχοντας δεδομένο ότι δεν θα έχει προσωπικές συνέπειες.
Και τότε αποκαλύφθηκε ότι την ώρα που η κυρία Ανδρούτσου εμφανιζόταν ως «Πασιονάρια Νοτίων Προαστίων», ο Δήμος είχε προχωρήσει στην κατάθεση αναίρεσης ζητώντας να ακυρωθούν οι πρωτόδικες αποφάσεις που δικαίωναν τους συμβασιούχους στέλνοντάς τους στον Άρειο Πάγο!
Στην αίτηση αναίρεσης που κατατέθηκε στον Άρειο Πάγο στις 31 Οκτωβρίου 2022, την ώρα που η δήμαρχος διαβεβαίωνε τους συμβασιούχους ότι στέκεται στο… πλευρό τους, αναφέρεται ότι «ο ∆ήµος αναιρεσιβάλλει την υπ’ αριθµ. 459/2022 απόφαση του Μονοµελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (Τµήµα Εργατικών ∆ιαφορών) και αιτούµεθα την εξαφάνισή της».
Ήταν τότε που αντέδρασαν και οι συμβασιούχοι, οι οποίοι την είχαν πιστέψει.
Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής στηλίτευσε τις μεθοδεύσεις της κυρίας Ανδρούτσου, χρησιμοποιώντας σκληρές εκφράσεις. Έκανε λόγο για υποκρισία και υποστήριξε ότι «η δήμαρχος συνειδητά κορόιδευε και πούλησε φύκια για μεταξωτές κορδέλες» στους εργαζόμενους. Οι οποίοι συνεχίζουν να δουλεύουν με το άγχος και την ανασφάλεια της επόμενης μέρας. Οι δηλώσεις και τα μεγάλα λόγια της Δημάρχου, αλλά ακόμα και η θετική ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το Σεπτέμβρη του 2022, ότι η Δημοτική Αρχή δεν πρόκειται να εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα, αλλά θα «συμμορφωθεί» με την απόφαση της πρωτόδικης δίκης που μετέτρεπε τις συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου, όχι απλά αποδείχθηκαν κενό γράμμα».
Το Συνδικάτο απηύθυνε στην κυρία Ανδρούτσου καίρια ερωτήματα: Γιατί την αίτηση αναίρεσης δεν την έθεσε στο δημοτικό συμβούλιο; Γιατί δεν ενημέρωσε τις δημοτικές παρατάξεις για τις κινήσεις της; Γιατί δεν ενημέρωσε τους ίδιους τους εργαζόμενους, που καθημερινά βιώνουν το άγχος και την ανασφάλεια για το μεροκάματο;
Η κατάσταση περιγράφεται από πολλές πλευρές και έγκυρους παράγοντες ως αδιέξοδη πια, αλλά με δύο θύματα: τους εργαζόμενους που βρίσκονται στον αέρα και τον Δήμο, που έχει μπροστά του και ενδεχομένως για πολλά χρόνια ακόμα, μία προβληματική κατάσταση με νομικές, οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες.
Νομικοί παράγοντες και γνώστες των θεμάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης σημειώνουν σε τέτοιες περιπτώσεις η δικαστική διαδικασία μπορεί να τραβήξει καιρό και είναι πιθανό στο τέλος και οι εργαζόμενοι να μην δικαιωθούν, αλλά και το Ελεγκτικό Συνέδριο να καταλογίσει στο Δήμο οικονομικά βάρη, για δαπάνες που έγιναν χωρίς τήρηση της νομιμότητας.
Αλλά εφόσον μιλάμε για χρόνια αργότερα, η δημοτική αρχή που προκάλεσε το πρόβλημα λίγο ενδιαφέρεται για τις επιπτώσεις αυτές, καθώς δεν θα βρίσκεται εκεί για να αναλάβει και τις ευθύνες.