"Οικόπεδα που βγάζουν 800 μέτρα δόμηση, καταλήγουν στα 1400 τμ"!
Θετικό πρόσημο καταγράφει η προσπάθεια του Δήμου Αλίμου από κοινού με πολλούς κατοίκους για την προστασία του περιβάλλοντος και της πόλης από τις εξωφρενικά υψηλές οικοδομές, οι οποίες έχουν αρχίσει να ξεφυτρώνουν τα τελευταία χρόνια. Κάποιες τροποποιήσεις των τελευταίων ετών στον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό που είχε ψηφιστεί το 2012 έδωσαν την ευκαιρία σε εργολάβους να χτίζουν όπως ήθελαν. Ωστόσο εδώ και ενάμιση χρόνο περίπου ο δήμος Αλίμου έχει προσφύγει στην Δικαιοσύνη για να σταματήσει την δόμηση χωρίς όρια αλλά και κατά των τροποποιήσεων των τελευταίων ετών στον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό.
Ο δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης μιλώντας στο OTAmagazine.gr εξήγησε ότι: “Θετικά προχωράει η μεγάλη προσπάθεια που έχει ξεκινήσει ο Δήμος μας από κοινού με πολλούς κατοίκους για την προστασία του περιβάλλοντος και της πόλης μας από τις εξωφρενικά υψηλές οικοδομές. Ήδη έχουμε δυο δικαστικές αποφάσεις που μας δικαιώνουν. Η μια λέει ότι δεν μπορούν να γίνουν εργασίες πάνω από 14 μέτρα ενώ ήταν για 21-22 μέτρα και στην άλλη σταμάτησαν τελείως οι πολεοδομικές εργασίες την ώρα που δεν είχαν ξεκινήσει να σκάβουν. Μιλάμε για μεγάλες πολυκατοικίες που έχουν ενσωματώσει όλα τα τρυκ του νέου οικοδομικού κανονισμού, δηλαδή δεν μετράνε τα κλιμακοστάσια, μιλάνε για πράσινο δώμα κλπ κλπ”.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο υπήρξαν κάποιες μεταγενέστερες παρεμβάσεις στον νέο οικοδομικό κανονισμό (ΝΟΚ) που είχε ψηφιστεί το 2012 και αυτές οι παρεμβάσεις έγιναν τα τελευταία τρία χρόνια. “Εμείς έχουμε προσφύγει για άδειες που έχουν κάνει χρήση πολλών άρθρων του ΝΟΚ, για παράδειγμα έχουμε οικόπεδα που βγάζουν 800 μέτρα δόμηση και καταλήγουν στα 1400 μέτρα. Για εμάς λοιπόν είναι μια πρώτη δικαίωση αλλά αυτό που είναι πιο σημαντικό και περιμένουμε είναι η κύρια αίτηση ακύρωσης, γιατί αν την κερδίσουμε βγαίνουν αντισυνταγματικές κάποιες διατάξεις νόμων που επηρεάζουν όλη τη χώρα. Να σκεφτείτε ότι για το Παλαιό Ψυχικό και τη Φιλοθέη δεν ισχύουν κάποιες διατάξεις, αλλά αυτό δεν πρέπει να ισχύει μόνο για έναν δήμο αλλά για όλη τη χώρα”. Ο Δήμος Αλίμου έχει προσβάλλει 13 οικοδομικές άδειες και επίκειται να προσφύγει και για άλλες 15.