Σε ποια φάση βρίσκονται οι εργασίες
Νέος διάλογος μεταξύ του Δήμου Ανατολικής Σάμου και της τοπικής κοινωνίας ξεκίνησε, με αφορμή δελτίο Τύπου του δήμου αναφορικά με το έργο ανακατασκευής του Ξενία.
Η δημοτική αρχή αναφέρει ότι στην πορεία του έργου που κληρονόμησαν από την προηγούμενη δημοτική αρχή εντοπίστηκαν αστοχίες και νέα ευρήματα, τα οποία έπρεπε να διορθωθούν. Αυτό προκάλεσε μία αρχική υπέρβαση περίπου 500 χιλιάδων ευρώ, που εξασφαλίστηκε από το ίδιο χρηματοδοτικό εργαλείο, ενώ επίσης το ποσό των 340.000 ευρώ για την επανεκκίνηση και ολοκλήρωσή του, που αφορούσε το ισόγειο και τον πρώτο όροφο, εξασφαλίστηκε από ίδια κεφάλαια.
Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, η παρέμβαση για τον δεύτερο και τρίτο όροφο, που θα έκανε το σύνολο του κτιρίου λειτουργικό, θα προχωρήσει μετά την ένταξη του συμπληρωματικού έργου στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης με ποσό 1.384.860,51 ευρώ.
Παρέμβαση στο θέμα έκανε και ο πρώην δήμαρχος του ενιαίου Δήμου Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος, ο οποίος με σχετική ανακοίνωση αναφέρθηκε στο ιστορικό αξιοποίησης του πρώην ξενοδοχείου Ξένια το οποίο, σύμφωνα με τη μελέτη, θα γίνει Κέντρο Επιστήμης Λόγου και Τέχνης Διεθνούς Εμβέλειας με εκπαιδευτικό υποστηρικτικό χαρακτήρα για τα σχολεία, αλλά και Κέντρο Έρευνας και Μελέτης για τον Πυθαγόρα και τον Αρίσταρχο για την ακαδημαϊκή κοινότητα.
Σύμφωνα με τον κ. Αγγελόπουλο, έγινε συνολική στατική ενίσχυση στο κτίριο του Ξενία και αποκατάσταση του κελύφους, διατηρώντας αδιατάρακτα τα μορφολογικά του χαρακτηριστικά.
Να σημειώσουμε ότι υπήρξαν πολύχρονες προσπάθειες από την πλευρά της προηγούμενης δημοτικής αρχής και των τεχνικών υπηρεσιών να αποκατασταθεί το πρώην ξενοδοχείο Ξενία, το οποίο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Υποδομές Μεταφορών Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020” προϋπολογισμου δύο εκατ. ευρώ, με στόχο την επανάχρηση του κτιρίου μέσω της δημιουργίας κέντρου επιστήμης και λόγου.
Στον χώρο προβλέπεται επίσης να λειτουργήσει ψηφιακή βιβλιοθήκη Αρίσταρχου, μουσείο μουσικών οργάνων, ψηφιακό κέντρο αποδήμων Σαμίων, αναδημιουργία δωματίων με βάση του βραβευμένου σχεδίου Ξένια για την Ελλάδα, ενώ απώτερος στόχος του τότε ενιαίου Δήμου ήταν η παρέμβαση στο Ξενία να αποτελέσει το σημείο αναφοράς της “Σαμιακής Τριλογίας”: Αναβάθμιση πλατείας Πυθαγόρα, αποκατάσταση ανάδειξη και αναδημιουργία ηγεμονικού κήπου και αναβάθμιση του δημαρχιακού μεγάρου.