Ο δήμος υιοθέτησε τις προτάσεις της δημοτικής αντιπολίτευσης για τις παραλίες
Για μια «συμβολική» μεν, αλλά «σημαντική» νίκη κάνουν λόγο τα μέλη της Κίνησης Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες μετά την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στο νησί, στη διάρκεια του οποίου η δημοτική αρχή τάχθηκε εντέλει με το μέρος τους.
«Πάνω από 250 πολίτες το παρακολούθησαν ζωντανά και δεκάδες άλλοι από τους δέκτες του ραδιοφώνου τους. Hταν κάτι πρωτοφανές», αναφέρει στην «Καθημερινή» ο κ. Δαμιανός Γαβαλάς, ένα εκ των ιδρυτικών μελών της Κίνησης. Οι εκπρόσωποι των πολιτών είχαν διεκδικήσει τη σύγκληση ενός μονοθεματικού δημοτικού συμβουλίου για το θέμα που έχει προσελκύσει τις τελευταίες εβδομάδες το ενδιαφέρον του εγχώριου και του διεθνούς Τύπου. «Ωστόσο, το ζήτημα των παραλιών όχι μόνο δεν ήταν το μοναδικό, ούτε καν το πρώτο στην ατζέντα, αλλά το 5ο κατά σειρά», επισημαίνει ο ίδιος.
Η Κίνηση Πολιτών παρέδωσε ένα ψήφισμα με δέκα προτάσεις. Ο δε δήμος υιοθέτησε τελικώς ομόφωνα όσα πρότεινε η δημοτική αντιπολίτευση, όπως την εφαρμογή της οριοθέτησης των παραχωρούμενων εκτάσεων, τη διενέργεια ελέγχων κ.ά.
«Δεδομένης της χρονικής συγκυρίας των παραπάνω αποφάσεων, δεν αναμένουμε φέτος αποτελέσματα, όμως θεωρούμε την υπερψήφιση δεσμευτική για το μέλλον». Αλλωστε οι κινητοποιήσεις έχουν επιφέρει ήδη ανατροπές. «Εχουν συσταθεί μεικτά κλιμάκια αποτελούμενα από αστυνομικούς και δημοτικούς υπαλλήλους της τεχνικής υπηρεσίας. Πραγματοποιούν ελέγχους οι οποίοι οδήγησαν σε επ’ αυτοφώρω συλλήψεις», τονίζει ο κ. Γαβαλάς. «Μέχρι χθες έλεγαν ότι αυτό ήταν ανέφικτο λόγω υποστελέχωσης, όμως τελικά είναι εφικτό και θα μπορούσε να γίνεται εδώ και δέκα χρόνια».
Την Κυριακή ακολούθησε μεγάλη διαμαρτυρία στην παραλία Μοναστήρι. Πρόκειται για τον παράδεισο κάθε περιπατητή, μια τοποθεσία ιδιαίτερης ιστορικής, θρησκευτικής, γεωλογικής και εν γένει περιβαλλοντικής σημασίας. «Πριν από είκοσι χρόνια η τοπική κοινωνία είχε αποφασίσει η χρήση της παραλίας να είναι ήπια, ωστόσο σήμερα ένα ελάχιστο μέρος της παραλίας είναι ελεύθερο», εξηγεί ο κ. Γαβαλάς. «Εκτός της κατάληψης του αιγιαλού προκαλείται και μεγάλη ηχορρύπανση, που πλήττει μια πολύ ευρεία γεωγραφική ακτίνα».
Ανάλογο κλίμα διαμαρτυρίας επικρατεί και στη Ρόδο. Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε η πρώτη παρέμβαση του δικτύου «Ομπρέλα» σε παραλία που βρίσκεται πλησίον ξενοδοχείου. Περίπου 200 άτομα περπάτησαν κατά μήκος της και διένειμαν στους λουομένους ενημερωτικά φυλλάδια σχετικά με τα δικαιώματά τους. Στην εν λόγω παραλία, όπως τονίζουν οι διοργανωτές, τα τελευταία δύο χρόνια έχει καταληφθεί το μεγαλύτερο μέρος με ομπρελοκαθίσματα, με συνέπεια τελικά να εκδιώκονται οι κάτοικοι του νησιού που δεν θέλουν να κάνουν χρήση υπηρεσιών των εν λόγω επιχειρήσεων.
Πραγματοποιήθηκε, μάλιστα, καταγγελία στην αστυνομία, καθώς έχουν καταπατηθεί οι όροι της άδειας παραχώρησης από τα μπιτς μπαρ. Η αστυνομία έκανε τους σχετικούς ελέγχους και ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία. «Είναι αξιοσημείωτο ότι καθώς για ευνόητους λόγους δεν είχαμε ανακοινώσει εκ των προτέρων σε ποια παραλία θα κάνουμε τη διαμαρτυρία, όσοι επισκέφθηκαν την κεντρική παραλία Ελλη διαπίστωσαν με έκπληξη ότι τηρείτο η νόμιμη απόσταση των 5 μέτρων», τονίζεται στην ανακοίνωση της «Ομπρέλας».
Τη συμμετοχή του στο ευρύτερο κίνημα για ελεύθερες παραλίες δηλώνει με «μεγάλη χαρά» σε επίσημη ανακοίνωσή του και ο Σύνδεσμος Ιητών, με έτος ιδρύσεως το 1924. «Ηρθε η ώρα το ειρηνικό αυτό κίνημα να θεριέψει και να παρασύρει σαν τσουνάμι τις δυνάμεις της κερδοσκοπίας και της διαφθοράς», αναφέρει. «Ο σύλλογός μας τον Αύγουστο του 2021 είχε αποστείλει ηλεκτρονικά και ταχυδρομικά σε όλους τους δημάρχους των νησιών ένα έγγραφο – κάλεσμα συμπαράστασης, μια κραυγή αγωνίας για ελεύθερες παραλίες στο Αιγαίο». Σε εκείνο το έγγραφο μόνο το δημοτικό συμβούλιο και ο δήμαρχος Σερίφου, καθώς και ο δήμαρχος Αστυπάλαιας είχαν ανταποκριθεί.