Τι δήλωσε η πλευρά Ζέρβα και τι ο ορκωτός λογιστής
Ο ισολογισμός του 2022 του Δήμου Θεσσαλονίκης εγκρίθηκε χθες σε ειδική συνεδρίαση.
Σύμφωνα με τον απερχόμενο δήμαρχο, Κώστα Ζέρβα, τα ταμειακά διαθέσιμα του δήμου ανέρχονται σε 39 εκατ. ευρώ, με τα 33 να αφορούν συγκεκριμένες δαπάνες και δράσεις.
«Αφού θέλετε να αναλύσουμε τα νούμερα του ισολογισμού, θα πρέπει να δείτε και τι άλλο μας λέει: Στις 31/12/2022 έχουμε στα ταμεία του δήμου μας 39 εκατ., εκ των οποίων τα 33 είναι ειδικευμένα για συγκεκριμένες δράσεις. Αυτή είναι η πραγματικότητα» σημείωσε ο κ. Ζέρβας.
«Όλα αυτά, που αποτελούν ρεαλιστικά και αντικειμενικά προβλήματα που θα αντιμετωπίσει και η νέα διοίκηση, οφείλει πρωτίστως η Πολιτεία να τα λάβει υπ’ όψιν της και να αναλάβει την κάλυψη ενός σημαντικού μέρους των δαπανών και υποχρεώσεων που μεταβιβάζει στους δήμους. Σε τέτοιες διεκδικήσεις, η νέα διοίκηση μπορεί να είναι σίγουρη ότι θα μας βρει στο πλευρό της» προσέθεσε ο απερχόμενος δήμαρχος.
Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Σωκράτης Δημητριάδης, έκανε λόγο για άλλη μία δύσκολη οικονομικά χρονιά με έντονες πληθωριστικές πιέσεις, που παρουσιάζει «λογιστικές» ζημιές.
«Ο δήμος δεν αποτελεί εταιρεία που έχει σκοπό το κέρδος», αλλά εξυπηρετεί τον δημότη, εξήγησε ο ίδιος και διαμήνυσε πως, ως διοίκηση, «πήραμε την απόφαση να συνεχίσουμε να ανακουφίζουμε τους δημότες μας απορροφώντας αυτό το λογιστικό έλλειμμα», για να ενισχυθούν οι κοινωνικές πολιτικέ.
Στον αντίποδα, σύμφωνα με τη «Μακεδονία», ο ορκωτός λογιστής Παναγιώτης Τσαρδακλής, που ήλεγξε τον ισολογισμό, είπε από το βήμα του Δ.Σ. ότι στην έκθεση που έχει παραδώσει στον δήμο υπάρχουν τρεις παρατηρήσεις.
Ειδικότερα:
1. Στον ισολογισμό θα έπρεπε να καταγράφεται κονδύλι 150 εκατ. ευρώ για επισφαλείς επίδικες απαιτήσεις, αντί για 140 εκατ. που υπολογίζει η οικονομική υπηρεσία του δήμου, διαφορά η οποία προκύπτει από τα διαφορετικά μοντέλα υπολογισμού, όπως είπε ο κ. Τσαρδακλής και εξήγησε ότι κατά τη γνώμη του και κατά τις διεθνείς πρακτικές, η επισφάλεια θα πρέπει να αρχίζει από το δεύτερο έτος, στο τρίτο έτος να γίνεται μεγαλύτερο το ποσοστό και στο πέμπτο έτος να φτάνει το 100%.
2. Δεν κατέστη δυνατό να επαληθευθεί ο ακριβής αριθμός των αποσβέσεων του δήμου.
3. 17 εκατ. ευρώ εμφανίζονται στο παλιό ΑΦΜ του δήμου, προ Καλλικράτη δηλαδή, και το οποίο δεν έχει απενεργοποιηθεί. Αυτό το ποσό αφορά το έλλειμμα που είχε δημιουργηθεί το 2010, λόγω της υπεξαίρεσης χρημάτων στην οποία προέβη ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. «Θα έπρεπε να γίνει σχετική πρόβλεψη και εγγραφή στα βιβλία του δήμου. Η νομική υπηρεσία όμως έχει κάνει ενέργειες και θεωρώ ότι κάποια από αυτά θα διαγραφούν. Θα έπρεπε λοιπόν τα κεφάλαια να φαίνονται λιγότερα κατά 17 εκατ. ευρώ και οι δαπάνες αυξημένες κατά το ίδιο ποσό» είπε σχετικά ο ορκωτός λογιστής.