Ομόφωνες οι αρνητικές γνωμοδοτήσεις
Ομόφωνη ήταν και πάλι η αρνητική γνωμοδότηση, από το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιατών, στην εγκατάσταση πάρκου ανεμογεννητριών, ισχύος 28 MW, στη θέση «Κοκκινίτσα».
Το θέμα έρχεται από το παρελθόν, αφού και παλαιότερα είχε επιχειρηθεί η εγκατάσταση πάρκου στην ίδια θέση, από διαφορετική εταιρεία.
Ακολουθώντας την εισήγηση του δημάρχου, αλλά και των δύο εκ των τριών προέδρων των Κοινοτήτων Γολά, Παλαιοκκλησίου και Κοκκινιάς, που γειτνιάζουν με το επιχειρούμενο έργο, το Δημοτικό Συμβούλιο γνωμοδότησε σύσσωμο και πάλι αρνητικά.
Ομόφωνα «όχι», επίσης, για μια ακόμη φορά, είπε το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιατών και στην απόπειρα αδειοδότησης μονάδας πετρελαιοειδών και ασφαλτικών στη Λωρίδα Σαγιάδας, έπειτα από αίτημα της Κτηματικής Υπηρεσίας, ώστε να διατυπωθούν απόψεις σχετικά με την έκδοση απόφαση παραχώρησης δικαιώματος χρήσης αιγιαλού, παραλίας και θαλάσσιου χώρου για την κατασκευή έργων υποστήριξης μονάδας πετρελαιοειδών από ιδιωτική εταιρεία.
Από το 2001, μέχρι και σήμερα, το ζήτημα της απόπειρας εγκατάστασης πετρελαιοειδών και ασφαλτικών στη Λωρίδα Σαγιάδας, επανέρχεται, παρά το γεγονός ότι σύσσωμη η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι φορείς της Θεσπρωτίας έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην επένδυση αυτή.
Τον περασμένο Φεβρουάριο, το υπουργείο Περιβάλλοντος έκανε δεκτή την προσφυγή των υδατοκαλλιεργητών της Θεσπρωτίας, κατά της άδειας εγκατάστασης αλλά και της παράτασης ισχύος της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων της μονάδας αυτής στη Λωρίδα Σαγιάδας ανάμεσα στις ιχθυοκαλλιέργειες, βάζοντας έτσι φρένο στη συγκεκριμένη επένδυση.
Όμως το θέμα, αναπέμφθηκε στη διοίκηση και έτσι ξεκινά, για τρίτη δεκαετία, η προσπάθεια αδειοδότησης, της μονάδας ασφαλτικών ανάμεσα στις ιχθυοκαλλιέργειες κι ενώ η περιοχή της Λωρίδας Σαγιάδας έχει χαρακτηριστεί με ΦΕΚ, Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών.
Η εγκατάσταση μονάδας ασφαλτικών και αποθηκών πετρελαίου δίπλα στα Ελληνοαλβανικά σύνορα και σε ένα χώρο όπου βρίσκονται όλες σχεδόν οι μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας της Ηπείρου είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων και στο παρελθόν.
Κι αυτό, διότι “η ιχθυοκαλλιέργεια αποτελεί την βαριά βιομηχανία της περιοχής και οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει η δημιουργία αποθηκών υγρών καυσίμων και ασφάλτου για τις μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών, οι οποίες αντιστοιχούν και σε εκατοντάδες θέσεις εργασίας, μπορεί να είναι οδυνηρές ως προς την ασφάλεια και την εξαγωγική δυναμική του προϊόντος”, όπως σημειώνουν στις αρνητικές γνωμοδοτήσεις τους οι φορείς της Θεσπρωτίας.