Τι αποφάσισε το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας
Την ενοχή των πρώην δημάρχου και του πρώην ταμία του πρώην Δήμου Αφετών -Δήμος Νοτίου Πηλίου μετά τον Καλλικράτη- αποφάσισε χθες το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας.
Οι δύο άνδρες κατηγορούνταν για το αδίκημα της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με αντικείμενο συνολικής αξίας άνω των 150.000 ευρώ και σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.
Το αδίκημα αφορά την περίοδο 2007-2010 και ένα ποσό της τάξεως των 995.830 ευρώ, το οποίο φαίνεται να προήλθε από δάνειο για την εξυπηρέτηση των αναγκών του Δήμου. Να σημειωθεί ότι στο πρωτόδικο δικαστήριο το ποσό της υπεξαίρεσης προσδιορίστηκε τελικά στις 545.000 ευρώ.
Όπως κατέθεσε ο πρώην ταμίας, από αυτό το ποσό πλήρωνε τους υπαλλήλους του δήμου. Όμως, απαντώντας και σε σχετική ερώτηση της έδρας, επισήμανε ότι δεν υπάρχουν εντάλματα γι’ αυτές τις πληρωμές, εκτός από 15, τα οποία αντιστοιχούν σε ποσό περίπου 100.000 ευρώ.
«Δεν έχω βλάψει τον δήμο ούτε ένα ευρώ» τόνισε στην απολογία του ο πρώην δήμαρχος και επισήμανε και αυτός πως το ποσά που πήραν από το δάνειο, ήταν για να καλύψουν τις ανάγκες των υπαλλήλων.
Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται έπειτα από ανώνυμη καταγγελία στην Εισαγγελία Βόλου για τα οικονομικά του δήμου, ενώ τον Δεκέμβριο του 2010 εκλάπη, από τους χώρους των γραφείων της Ταμειακής Υπηρεσίας του πρώην δήμου στο Νεοχώρι, άγνωστος αριθμός οικονομικών εγγράφων.
Τελικά, το 2016 ο Δήμος Νοτίου Πηλίου αποφάσισε να ασκήσει αγωγή κατά τριών ατόμων, προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντα των δημοτών και να επιστραφούν στο Δήμο τα μεγάλα ποσά που φέρεται να υπεξαίρεσαν.
Στο πρωτόδικο δικαστήριο που έγινε στη Λάρισα τον Σεπτέμβριο του 2020, ο τρίτος κατηγορούμενος ήταν ένας εισπράκτορας του πρώην Δήμου Αφετών, ο οποίος κρίθηκε ομόφωνα αθώος. Για τους άλλους δύο, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων είχε επιβάλει στον ταμία ποινή κάθειρξης πέντε ετών και στον δήμαρχο φυλάκιση πέντε ετών.
Το δικαστήριο χθες αποφάσισε κατά πλειοψηφία (4-1) την ενοχή των κατηγορουμένων και επέβαλε σε αμφότερους ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, αναγνωρίζοντάς τους και δύο ελαφρυντικά. Η ποινή έχει αναστέλλουσα δύναμη επί τριετία και ισχύουν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της επιτήρησης από την Υπηρεσία Κοινωνικής Αρωγής.