Όλα όσα συζητήθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης
Σε «βραδυφλεγή βόμβα» για τον Δήμο Λαρισαίων έχουν εξελιχθεί τα ογκώδη αντικείμενα που έχουν αποτεθεί σε διάφορους χώρους από τις πλημμύρες, καθώς και οι πληρωμές των ιδιωτών που συνέδραμαν στην επιχείρηση αποκατάστασης της πόλης.
Ο Δήμος Λαρισαίων έχει λάβει μέχρι στιγμής μόνο 500.000 ευρώ από την Πολιτεία, ως επιχορήγηση, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης στο δημοτικό συμβούλιο, ενώ οι οφειλές αγγίζουν τα τρία εκατ. ευρώ.
Ο κ. Καλογιάννης ανέφερε για τα οικονομικά του δήμου, μεταξύ άλλων, ότι “μέσα σε δύσκολες συνθήκες και ένα εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον, το οποίο είχε αντανάκλαση και στην οικονομική διαχείριση του δήμου σ’ ό,τι αφορά τουλάχιστον στα εισερχόμενα ποσά, αυτή τη στιγμή οι δαπάνες μόνο για το 2023, από την υπόθεση του “Daniel”, πλησιάζουν τα τρία εκατ. ευρώ. Αυτή τη στιγμή η επιχορήγηση από την κυβέρνηση είναι 500.000 ευρώ συν ένα εκατ. ευρώ, το οποίο είναι υπεσχημένο, δεν άνοιξε ακόμη, με αποτέλεσμα όλη αυτή η υπόθεση να διαμορφώνει μια σοβαρή πίεση από την πλευρά των επιχειρήσεων που μας βοήθησαν στην αντιμετώπιση του συγκεκριμένου φαινομένου. Ο Δήμος Λαρισαίων μέσα σ’ αυτό το δύσκολο περιβάλλον καταφέρνει να ανταπεξέρχεται στις υποχρεώσεις του και βεβαίως να μην είναι κόκκινος δήμος, όπως άλλοι δήμοι στη χώρα”.
Ο πρόεδρος της Τ.Κ. Φαλάνης, Κ. Λυγούρας, έθεσε στο δημοτικό συμβούλιο το θέμα της απόρριψης ογκωδών αντικειμένων από τις πλημμύρες σε ιδιωτικό χώρο της περιοχής, συνολικής έκτασης δέκα στρεμμάτων, ο οποίος βρίσκεται κοντά στον υδατόπυργο της Φαλάνης και πρέπει να παραδοθεί στον ιδιοκτήτη του. Τα συγκεκριμένα ογκώδη αντικείμενα μπορούν να απομακρυνθούν μέσω εργολαβίας, αλλά, όπως διευκρίνισε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Ι. Αλεξούλης, υπάρχουν ήδη μεγάλες οφειλές από την πλευρά του δήμου για τέτοιου είδους εργασίες.
Ο δήμαρχος Λαρισαίων, από την πλευρά του, εξήγησε ότι λόγω των έκτακτων καταστάσεων που προέκυψαν, δημιουργήθηκαν τρεις χωματερές, στο Μεζούρλο, την Αγία Μαρίνα και τη Φαλάνη: “Αυτή τη στιγμή έχει δοθεί προτεραιότητα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, να καθαριστεί η περιοχή. Έχει καθαριστεί η Αγία Μαρίνα, βεβαίως πρέπει να καθαριστεί και η Φαλάνη. Όλα αυτά τα αντικείμενα πρέπει να οδηγηθούν σε ένα χώρο του δήμου, που δεν είναι ο ΧΥΤΑ. Άλλοι ευθύνονται για το περιβόητο τέλος ταφής και για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων που δεν έχουν σχέση με τους δήμους και με τους φορείς διαχείρισης απορριμμάτων. Αυτή τη στιγμή ο ΧΥΤΑ της Λάρισας είναι κορεσμένος”.
Ο κ. Καλογιάννης προσέθεσε ότι ο φορέας διαχείρισης έχει αρνηθεί να δεχθεί ογκώδη και από επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν από την κακοκαιρία: “Πρέπει να βρεθεί ένας χώρος δίπλα που θα υποδεχθεί τα ογκώδη. Εκεί θα πάνε και τα ογκώδη αντικείμενα από τη Φαλάνη. Από εκεί θα δούμε με τον τεμαχισμό, τι γίνεται και αν ο ΧΥΤΑ μπορεί να δεχθεί όλο αυτό το τονάζ από τις καταστροφές”.