Απίστευτες καταγγελίες που προκαλούν αίσθηση
Για τραγικές ελλείψεις κάνουν λόγο οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο της Σάμου.
Όπως καταγγέλλουν, “ελλείψεις παρατηρούνται σε όλες τις υπηρεσίες και τμήματα, με τις ιατρικές θέσεις να είναι καλυμμένες στο 50%, βάσει ενός παλαιού οργανογράμματος, με δεκάδες κενά στην νοσηλευτική υπηρεσία… Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί, είναι ότι η υποδιεύθυνση τεχνικού λειτουργεί με μόλις τρία άτομα, ελάχιστο προσωπικό στην καθαριότητα, εκατοντάδες χρωστούμενα ρεπό και άδειες στους εργαζόμενους”.
Επιπλέον, ο Σύλλογος Εργαζομένων αναδεικνύει το θέμα της βλάβης του τηλεφωνικού κέντρου, το οποίο “είναι πλέον εκτός λειτουργίας, ένα τηλεφωνικό κέντρο που λειτουργεί από το 1997 και χρειάζεται αντικατάσταση”.
Από την πλευρά της, η διοίκηση του νοσοκομείου έχει εξασφαλίσει 55.000 ευρώ που απαιτούνται και με τη μορφή του κατεπείγοντος θα γίνει η προμήθεια και η τοποθέτηση του νέου. Ωστόσο, μέχρι να γίνει αυτό -η διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί σε δύο μήνες- η διοίκηση εξασφάλισε κινητά τηλέφωνα σε όλα τα τμήματα, τα οποία όμως, όπως δηλώνουν γιατροί και νοσηλευτές, δεν μπορούν να υποκαταστήσουν το τηλεφωνικό κέντρο.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου, υπάρχουν σπασμένα κρεβάτια, ελλείψεις σε στρώματα, κλιμακοστάσια χωρίς φώτα, κουδούνια θαλάμων ασθενών εκτός λειτουργίας από χρόνια, ορθοπαντογράφος εκτός, νεκροτομείο εκτός λειτουργίας, τουαλέτες ασθενών χαλασμένες, πατώματα σάπια και γενικότερα ρημαγμένες κτιριακές εγκαταστάσεις.
“Ο Σύλλογος Εργαζομένων αναδεικνύει συνεχώς τα προβλήματα και παλεύει καθημερινά γι’ αυτά. Προγραμματίζει δράσεις και κινητοποιήσεις, όπως τη συμμετοχή μας μαζί με άλλους φορείς και νησιά του Αιγαίου, την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου, ημέρα Πανελλαδικής Πανυγειονομικής 24ωρης Απεργίας και απογευματινές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ταυτόχρονα στα νησιά. Στη Σάμο η συγκέντρωση θα γίνει στις 6 μ.μ. στην πλατεία Πυθαγόρα. Την Δευτέρα 6 Νοεμβρίου διαδηλώνουμε στην Αθήνα όλα τα νησιά, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας 6 μ.μ. στο υπουργείο Υγείας” αναφέρει η σχετική ανακοίνωση-κάλεσμα των Σαμιωτών.
Κάλεσμα, για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις απηύθυνε και το Εργατικό Κέντρο Σάμου. Η πρόεδρος του ΕΚΣ, Βάσω Βρινιώτη, αναφέρθηκε στις “τραγικές ελλείψεις σε όλες τις δομές πρωτοβάθμιας, αλλά και στη μοναδική δομή δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας, στο γηροκομείο και στο ΕΚΑΒ”.
Τόνισε ότι “στη διαδικτυακή σύσκεψη αποτυπώθηκε με τον πιο τραγικό τρόπο η υποβάθμιση των παροχών υγείας τόσο στη θεραπεία όσο και στην πρόληψη» ενώ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης του Καρκίνου του Μαστού, ανέδειξε το θέμα της υποστελέχωσης του τμήματος του ψηφιακού μαστογράφου, αλλά και την έλλειψη μαγνητικού τομογράφου στο νησί.
Αναφορικά με το διεκδικητικό πλαίσιο, είπε ότι “θα είναι κοινό για όλα τα νησιά του Αιγαίου, ωστόσο κάθε νησί μπορεί να έχει και κάποια διαφοροποίηση για ένα πρόβλημα, που μπορεί να είναι τοπικό”.
“Μπορεί η φωνή όλων των νησιωτών να ενωθεί και να ακουστούν οι ανάγκες και οι διεκδικήσεις τους για υγεία δημόσια και δωρεάν για όλους και όλες, μαζικές προλήψεις μόνιμου προσωπικού και στελέχωση με τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό όλων των δημόσιων δομών υγείας” κατέληξε η κυρία Βρινιώτη.