Διαδημοτικοί τριγμοί για τις τροποποιήσεις στο πολεοδομικό καθεστώς της μαρίνας Αγίου Κοσμά
Οι Δήμοι Γλυφάδας και Αλίμου και ο Σύνδεσμος Δήμων Μητροπολιτικού Πόλου οδηγήθηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που δημοσιεύτηκε αρχές Δεκεμβρίου και η οποία επιφέρει σημαντικές τροποποιήσεις στο πολεοδομικό καθεστώς της μαρίνας του Αγίου Κοσμά στο Ελληνικό. Στο επίκεντρο της προσφυγής βρίσκονται κυρίως η τεχνητή παραλία που δημιουργείται, η αύξηση της δόμησης στη μαρίνα αλλά και οι επιπτώσεις που θα υπάρξουν στην τέταρτη παραλία της Γλυφάδας, η οποία γειτνιάζει με την επένδυση του Ελληνικού. Όλα αυτά την ώρα που η Lamda Development προχωρά στη σύναψη σημαντικών deals, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες έπεσαν οι υπογραφές με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το οποίο θα αποτελέσει τον πρώτο φορέα ιδιωτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που εγκαθίσταται στο Ελληνικό.
Η ΚΥΑ αφορά την τροποποίηση της πολεοδομικής οργάνωσης των Ζωνών Ανάπτυξης «Γειτονιά Μαρίνας Αγίου Κοσμά» και «Γειτονιά Ενυδρείου Αγίου Κοσμά» του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού. Συγκεκριμένα, η απόφαση, η οποία εκδόθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ), προβλέπει αρχικά τη δημιουργία πρόσθετων οδικών συνδέσεων, με στόχο τη βελτίωση της πρόσβασης στη Μαρίνα και στο καταφύγιο τουριστικών σκαφών. Παράλληλα, καθορίζονται νέοι όροι δόμησης, με ανώτατο συντελεστή δόμησης 0,20 και μέγιστη κάλυψη που κυμαίνεται από 15% έως 30%, ανάλογα με τη ζώνη.
Nέα μαρίνα
Στο πλαίσιο της απόφασης, εγκρίνεται η δημιουργία νέου καταφυγίου τουριστικών σκαφών, το οποίο θα διαθέτει 30 θέσεις για σκάφη μήκους έως 15 μέτρων. Σχεδιάζεται η κατασκευή νέων μόλων, διαύλου πρόσβασης, καθώς και εγκαταστάσεων ύδρευσης, ηλεκτροδότησης και διαχείρισης αποβλήτων. Επιπλέον, στη χερσαία ζώνη του καταφυγίου προβλέπεται η ανέγερση κτιρίου 100 τ.μ., το οποίο θα εξυπηρετεί υπηρεσίες υποστήριξης των ναυταθλητικών και τουριστικών δραστηριοτήτων.
Παραλίες και Επεκτάσεις
Η παραλία του Αγίου Κοσμά επεκτείνεται και εμπλουτίζεται με νέα αμμώδη ζώνη μήκους 760 μέτρων και πλάτους έως 170 μέτρων. Παράλληλα, στο πλαίσιο προστασίας της ακτογραμμής, θα κατασκευαστούν ύφαλοι κυματοθραύστες και νέοι πρόβολοι. Επιπλέον, προβλέπεται η αναβάθμιση των υφιστάμενων παραλιών, προκειμένου να διασφαλιστεί η βελτίωση της ποιότητας του παραλιακού μετώπου. Η απόφαση περιλαμβάνει, επίσης, τη διαμόρφωση μιας νέας πολιτιστικής διαδρομής, καθώς και τη δημιουργία ανοιχτών χώρων με εκτεταμένες πράσινες ζώνες, πεζόδρομους και υποδομές αναψυχής.
Οι αντιρρήσεις των Δήμων
Οι Δήμοι Γλυφάδας και Αλίμου εκφράζουν έντονη ανησυχία σχετικά με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, οι οποίες, όπως υποστηρίζουν, οδηγούν σε αλλοίωση του παραλιακού μετώπου.
Ειδικότερα, η νέα ρύθμιση επιτρέπει τη δημιουργία τεχνητής παραλίας μέσω εκτεταμένων επιχωματώσεων στη θάλασσα, για την εξυπηρέτηση των νέων ξενοδοχείων, καθώς και σημαντικές αλλαγές στον βραχίονα που χωρίζει τη Γλυφάδα από το Ελληνικό. Γεγονός που, σύμφωνα με τη νομική τους επιχειρηματολογία, καταργεί τις ήπιες χρήσεις γης που είχαν θεσπιστεί με το Προεδρικό Διάταγμα του 2004. Το διάταγμα αυτό προστάτευε την ακτογραμμή της Αττικής από το Φάληρο έως την Αγία Μαρίνα Κορωπίου, διασφαλίζοντας τη διατήρηση του φυσικού χαρακτήρα της. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η επίδραση των προτεινόμενων αλλαγών και στη λειτουργία της Μαρίνας 4 της Γλυφάδας, καθώς οι δήμοι υποστηρίζουν ότι η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στην παραλία θα περιοριστεί.
Επιπλέον, στην προσφυγή τονίζεται ότι η ΚΥΑ παραβιάζει επίσης το άρθρο 24 του Συντάγματος, το οποίο προστατεύει το φυσικό και οικιστικό περιβάλλον, καθώς οι αλλαγές που προβλέπει αλλοιώνουν το χαρακτήρα της περιοχής, εισάγοντας έντονες τουριστικές και εμπορικές χρήσεις σε μια ζώνη που μέχρι πρότινος προοριζόταν για ήπια εκμετάλλευση και ελεύθερη χρήση από το κοινό. Παράλληλα, καταγγέλλουν ότι δεν προηγήθηκε η απαραίτητη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), όπως απαιτεί η ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Στην προσφυγή γίνεται επίσης λόγος για καταστρατήγηση της πολεοδομικής ισότητας. Οι Δήμοι υποστηρίζουν ότι η ΚΥΑ εξυπηρετεί αποκλειστικά τις ανάγκες των επενδυτών του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού, επιβαρύνοντας δυσανάλογα το παραλιακό μέτωπο της Γλυφάδας. Συγκεκριμένα, σημαντικό σημείο διαφωνίας αποτελεί η αύξηση της μέγιστης επιτρεπόμενης δόμησης στη «Γειτονιά Μαρίνας Αγίου Κοσμά», η οποία αυξήθηκε κατά 40%, φτάνοντας πλέον τα 66.290 τ.μ..