Αναφορά στον εισαγγελέα από τον Νικήτα Αρετάκη
Η συγχώνευση της ΔΕΥΑΖ με τον Δήμο Ζακύνθου ήταν το θέμα με το οποίο ξεκίνησε την προχθεσινή (12-6) συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Νικήτας Αρετάκης, ο οποίος για πάνω από τρεις ώρες απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.
Σύμφωνα με το ermisnews, ο δήμαρχος είπε για τη συγχώνευση της ΔΕΥΑΖ πως το είχε συζητήσει με συμβούλους της αντιπολίτευσης και ενώ του είπαν πως έχει δίκιο, τελικά του είπαν να το αφήσει γι’ αργότερα.
Ο κ. Αρετάκης είπε ακόμα πως η προσέγγιση που κάνει για τη ΔΕΥΑΖ είναι τεχνοκρατική και, παρότι έχει ζητήσει βοήθεια από διάφορες κατευθύνσεις, τελικά δεν την είχε και αυτό αφορά εργαζομένους που δεν επιθυμούν να γίνουν διευθυντές, αλλά και την άρνηση της Περιφέρειας να του επιτρέψει να προσλάβει δικηγόρο.
Βασικό πρόβλημα είναι η μεγάλη αύξηση του κόστους στην ενέργεια, που δεν επιτρέπει στη ΔΕΥΑΖ να προβεί σε αναπτυξιακές κινήσεις, ανέφερε ο δήμαρχος, που συμπλήρωσε πως, αν ο Δήμος και η ΔΕΥΑΖ ήταν μαζί, θα έκανε ένα φωτοβολταϊκό πάρκο, για να μπορεί να κερδίζει 6 με 7 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.
Για τα χρέη της επιχείρησης για ηλεκτρικό ρεύμα σημείωσε πως παρέλαβε 7 εκατ. € και ότι στις κατά καιρούς δηλώσεις του μίλησε για κακοδιαχείριση και όχι για καταχρήσεις. Ζήτησε από το προσωπικό να αντιληφθεί πως η ΔΕΥΑΖ πρέπει να μετατραπεί σε μία σύγχρονη επιχείρηση. Εν τέλει, είπε πως το ζήτημα της συγχώνευσης θα το δει η νέα δημοτική αρχή.
Ο κ. Αρετάκης αναφέρθηκε και στις κινητοποιήσεις που γίνονται από τους ιδιοκτήτες των λυματοφόρων οχημάτων και είπε ότι η ευθύνη είναι δική τους, καθώς ζήτησαν να γίνεται με άλλο τρόπο η είσπραξη των χρημάτων απ’ ό,τι ίσχυε μέχρι πρότινος και συγκεκριμένα να εισπράττεται από τον δήμο το ποσό για το άδειασμα στο βιολογικό.
Κάνοντας αναδρομή επί του θέματος, ο κ. Αρετάκης είπε: «Παλιά μετέφεραν τα λύματα στο βιολογικό χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Μέχρι το 2015 οι εισπράξεις της ΔΕΥΑΖ ήταν μηδέν για τη μεταφορά των λυμάτων από τα λυματοφόρα στο βιολογικό. Στοιχεία υπάρχουν από το 2018 και μετά. Ζητήθηκε να είναι ανοιχτές οι εγκαταστάσεις τα απογεύματα για να πηγαίνουν και να αδειάζουν. Το συζητήσαμε και ο βιολογικός έμενε ανοιχτός από τις 3 το μεσημέρι μέχρι τις 10 το βράδυ κι όλα πήγαιναν μια χαρά. Μετά όμως μου ζήτησαν να εισπράττει η ΔΕΥΑΖ από τον πελάτη τα 15 ευρώ για το άδειασμα των λυμάτων στο βιολογικό. Λες και ήταν ενταγμένοι σε ένα πλαίσιο σαμποταρισμού της δημοτικής αρχής, γιατί δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο. Δεν σκέφτηκαν πως αν κλείσει η ΔΕΥΑΖ και αναλάβουν ιδιώτες δεν θα έχουν μέλλον».
Ο δήμαρχος Ζακύνθου αναφέρθηκε και στα ξενοδοχεία που έχουν συνδεθεί παράνομα με το αποχετευτικό δίκτυο και είπε ότι στον Πλάνο είναι περίπου 30 που έχουν συνδεθεί και έχει καταθέσει αναφορά στον εισαγγελέα.
«Το δίκτυο του Πλάνου δεν μπορεί να σηκώσει το φορτίο από τόσα ξενοδοχεία και θα κάνουμε έναν κόμπακτ βιολογικό για 5.000 κυβικά. Έτσι θα ανασάνει η πόλη και μετά θα μπορέσουμε να βάλουμε και το Καλαμάκι που θα ρίχνει τα δικά του λύματα» είπε σχετικά.